Energetska efikasnost štedi 25 milijuna kuna godišnje

Koristite manje energije, štedite novac, popravite kvalitetu zraka i štitite svoj okoliš- glavni je savjet s današnjeg otvaranja EE (Energetska efikasnost) Info pulta u prostorijama Centra za korisnike Zagrebačkog holdinga d.o.o. u Ulici grada Vukovara 41.
 
Pult je namijenjen informiranju građana o energetskoj efikasnosti i energetski efikasnim proizvodima koji se mogu primijeniti u kućanstvu, a svaki  građanin na pultu može dobiti dvije besplatne brošure sa savjetima o energetskoj učinkovitosti.
 
Na otvorenju su govorili predstavnici sudionika nacionalnog projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama, Zoran Nad, Voditelj EE Tima iz Zagrebačkog holdinga d.o.o. Jelena Kremenjaš iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) te Irena Dubravec iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 
Voditelj EE Tima Zagrebačkog holdinga Zoran Nad je istaknuo kako je osnovni cilj provođenja projekta smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećanje energetske učinkovitosti u organizaciji te ostvarenje uštede potrošnje energije.
 
-Cilj je postići da se energija ne troši više nego što je potrebno. Ovim Pultom želimo educirati građane o mjerama energetske učinkovitosti kako bi ih mogli primijeniti u svome kućanstvu. Na njemu će biti dostupne besplatne brošure Prihvatite izazov težak 1 tonu i 200 EE savjeta sa EE savjetima primjenjivim u vlastitom kućanstvu, koji opisuju kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje. Za informaciju, jedan građanin proizvede 6 tona stakleničkih plinova godišnje, a te plinove ne bi trebalo ispuštati u atmosferu nego ih potrošiti. U ovaj smo se projekt uključili od 5. lipnja 2011. i do sada u njemu sudjeluje 13  podružnica ZGH u kojima provodimo edukacije među zaposlenicima. Namjera nam je do kraja ožujka uključiti i ostale podružnice i ovisna društva, a svjetska iskustva pokazuju da je na taj način moguće smanjiti potrošnju energije za 10 do čak 30 posto, bez većih ulaganja. Također, kroz edukaciju i certificiranje naših zaposlenika za energetske savjetnike i  certifikatore, želimo postići da zgrade u našem vlasništvu, certificiramo koristeći naše resurse kao i da ostvarimo mogućnost nuđenja naših usluga certificiranja zgrada na tržištu. U svakom slučaju potrebno je stalno  pratiti potrošnju energije te raditi analize na osnovi kojih se mogu izabrati najbolje mjere energetske učinkovitosti- rekao je Zoran Nad.
 
Značajna ušteda potrošnje energije

Jelena Kremenjaš iz UNDP-a pojasnila je što je sve do danas učinjeno u Zagrebačkom holdingu u sklopu projekta Sustavno gospodarenje energijom.
 
-U Zagrebačkom holdingu trenutno radimo na lociranju svih objekata u kojima ZGH plaća troškove energije. Do sada smo ih locirali 370 i nastavljamo dalje s izradom evidencije. Trenutno na energetskoj učinkovitosti radi 68 djelatnika Holdinga, a riječ je o osoblju koje tamo radi dugo godina te najbolje poznaje objekte i mogućnosti energetske uštede u njima. Prema podacima za 2010. godinu Zagrebački holding je imao troškove za energiju u iznosu od 250 milijuna kuna. Obzirom da se primjenom načela energetski učinkovitog poslovanja može godišnje uštedjeti od 10 do 30 posto to bi značilo uštedu Zagrebačkog holdinga od oko 25 milijuna kuna na godinu, što bi se koristio za daljnje investiranje u poslovanje. - rekla je Jelena Kremenjaš.

Nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) provode Ministarstvo gospodarstva, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente uslijed racionalnije potrošnje energenata, uz istovremeno smanjenje emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva.
 
 
FOTOGALERIJA