Dva nova izdanja AGM-a

Knjižare nakladničke kuće AGM, podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o., ovog su tjedna bogatije za još dva naslova, "Budi Hamlet, pane Hamlete" Tahira Mujčića te "Putovati kroz vrijeme? Zašto ne!", autora Krešimira Mišaka.

Književna kritičarka Jadranka Pintarić opisala je novu knjigu Tahira Mujčića kao " černo-humorni roman iz Domovinskog rata u kojem je najdojmljiviji upravo Hamlet koji ne želi sudjelovati u općem patetiziranju teme, ne traga ni za kakvom velikom istinom, ne kani zahvatiti „totalitet“ društveno-političkih prilika i preciznost povijesnih situacija, ne stvara junake koje je hrvatska postratna politička zbilja ukinula i satrla, ne ispravlja „krive Drine“ niti podilazi nekoj grupaciji/staležu itd. U njemu nema cifranja života, niti ulagivanja čitatelju, ali opet nudi pregršt humora, otmjenog starinskog romantičarskog pristupa ratu, ljubavi i kazalištu, pardon – Kazalištu. I Mašte. I predanosti, i posvećenosti Stvaranju. Kniks!"  

- U knjigu sam unio mnogo toga što sam u životu iskreno i do bezumlja ljubio. Prije svega teatar, pa glumu, Shakespearea, skitnje i kretanja, češki jezik, kulturu i književnost, more i jadransku obalu, a posebno Dubrovnik, Šibenik i otoke... No, jasno, i žene. Pritom, “jasno”, uvijek mislim na jednu ženu, rekao je sam pisac u intervjuu za Slobodnu dalmaciju povodom izlaska svoga prvog romana.

Tahir Mujčić rođen je 1947. godine u Zagrebu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (komparativna književnost/slavistika). Objavljivao je kazališnu kritiku, oglede, poeziju, kraću prozu, prevodio s engleskog i njemačkog, piše scenarije za Tv serije, film, TV-drame i radio-igre. Autor je i koautor knjiga drama: Porod od tmine, 3jada, 3 stare krame, Dvokrležje, Mađarski trodram, adHOC, Kavehaz Torso i A kadet te autor devet objavljenih knjiga poezije i jedne knjige proze. Ovo mu je prvi roman.

O vremenu

Što je to vrijeme? Je li moguće manipulirati protokom vremena? Je li moguće putovati kroz vrijeme? U konačnici, je li taj pothvat netko ostvario? Ta pitanja desetljećima postavljaju znanstvenici, filozofi, pisci znanstvene fantastike i svi drugi skloni maštanju kojima se ovaj svijet čini preuskim. U pokušaju da se dođe do odgovora nijedna informacija nije bila dovoljno neobična a da ne bi bila pridružena drugima u ovoj knjizi, koja pokazuje da je riječ „nemoguće“ tek odraz neprovjerenih predodžbi i usađenih uvjerenja.

Krešimir Mišak, poznatiji kao urednik i voditelj kultne TV emisije Na rubu znanosti, do sada je objavio pet knjiga: zbirku SF-priča Zvjezdani riffovi, znanstveno-popularne knjige Telepatija i telekineza, Svjetla na nebu-kronologija istraživanja NLO-a, Sretan vam kraj svijeta (…kakvog ste poznavali) te publicističko djelo Sve piše u novinama (a ponešto i ne). Urednik je AGM-ove biblioteke Obelisk, u kojoj je do sada objavljeno desetak knjiga iz graničnih područja ljudskog znanja, uključujući i ovu.

 
Podružnica AGM