Cijene komunalnih usluga neće se mijenjati

Korekcije cijena javnog gradskog prijevoza i vode, racionalizacija poslovanja te pregovori sa sindikatima Zagrebačkog holdinga d.o.o.,  bile su neke od tema razgovora s predsjednikom Uprave Ivom Čovićem, u emisiji „Zagrebački razgovori“ na Radiju Sljeme.

Pojašnjavajući razloge korekcije cijena usluga ZET-a, Čović je naglasio kako je takva odluka Uprave bila poslovna nužnost s obzirom da bi saldo Holdinga bio pozitivan da ZET nije u gubitku.

- Na prihodovnoj strani ZET-a nedostaje oko 400 milijuna kuna. Naime, 1,400 milijuna kuna godišnje košta usluga javnog gradskog prijevoza, od čega se 300 milijuna kuna dobije od prodaje karata, a 600 milijuna kuna iznose subvencije Grada. Svjesni smo da ovom korekcijom cijena problem ZET-a neće biti potpuno riješen, ali će se gubitak prepoloviti – pojasnio je Čović te naglasio kako je cijena pojedinačne karte od 10 kuna i dalje najjeftinija u zemlji, jer u drugim gradovima nerijetko iznosi od 12 do 15 kuna.

Važno je naglasiti, ustvrdio je, kako opći pokaz i dalje iznosi 290 kuna mjesečno, ukoliko se kupuje na rate, odnosno cijena je ista za kupnju godišnjeg pokaza.

Što se tiče korekcije cijene vode, ista iznosi 4,60 kuna za 1000 litara pitke vode i za gospodarstvo i građane, no na konačnu visinu  računa za vodoopskrbu i odvodnju utječu naplate deset različitih naknada, što je utvrđeno  Zakonom o vodama.

Iako su cijene energenata nekoliko puta rasle u zadnjih četiri godine, Čović je istaknuo kako neće doći do korekcija cijena ostalih komunalnih usluga.

Na upit povećava li se osnovica plaća radnika Holdinga za 6 posto godišnje, pojasnio je kako to nije točno te da se u proteklih tri godine osnovica nije povećavala, a u tijeku su pregovori sa sindikatima o smanjenju osnovice za 10 posto. Također, troškovi zaposlenika u protekle dvije godine smanjili su se za 160 milijuna kuna, te se kontinuirano radi na smanjenju ostalih troškova poslovanja. Tome ide u prilog činjenica da je prošle godine ostvarena ušteda od 200 milijuna kuna. 

- Drago mi je da su sindikalni predstavnici prepoznali potrebu da se korigiraju određena prava radnika, kako bi i ove godine postigli planiranu uštedu od 80 milijuna kuna – rekao je Čović.

Odgovarajući na upit zašto u Direkciji radi oko 180 djelatnika, Čović je obrazložio da na početku njegova mandata nije postojala Direkcija, a samim time niti važne korporativne funkcije, poput pravne službe, financija, računovodstva, upravljanja imovinom, interne kontrole itd., a većina djelatnika Direkcije su zaposlenici drugih podružnica Zagrebačkog holdinga.

Što se tiče natječaja za nabavu 261 vozila na operativni leasing, isti je objavljen jer je istekao trenutni petogodišnji Ugovor o leasingu.
- Ovime se nabavljaju pretežito manja dostavna vozila za svakodnevne poslovne aktivnosti, a Ugovor će biti povoljniji za 25 posto nego što je bilo dosada – rekao je Čović.