Božićni sajam braniteljskih Zadruga i Udruga od 14.do 23. prosinca

Na Zagrebačkom velesajmu od 14. do 23. prosinca 2012. po prvi put održava se Božićni sajam braniteljskih Zadruga i Udruga.

Sajam organizira Zagrebački velesajam u suradnji s Udrugom branitelja Domovinskog rata Zagrebačkog velesajma i HKUD Željezničar iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Na 5000 kvadrata u paviljonima 8a, 9 i 11a nastupit će oko 100 izlagača iz cijele Hrvatske.

Osnovni cilj Božićnog sajma  je međusobno povezivanje braniteljskih udruga i zadruga. Osim braniteljskih udruga i zadruga, sajam je otvoren za nastup i prezentaciju civilnih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, starih zanata, nakladništva, drugih zabavnih, stručnih i popratnih aktivnosti koje se tematski uklapaju u sajam.

Tijekom deset dana sajma članovi braniteljskih udruga i zadruga te civilnih udruga, zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva prezentirat će svoje radove i dostignuća njihovog rada, kako širokoj publici tako i potencijalnim poslovnim partnerima. Svi posjetitelji će, osim u prezentacijama nekih tradicionalnih starih zanata, te prezentaciji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moći i kupiti domaće proizvode članova braniteljskih te ostalih Udruga i Zadruga.

Brojne radionice i izložbe
Održat će se brojne radionice i izložbe poput čipkarskog društva „Danica Bresler“ iz Lepoglave koje će prezentirati prekrasne uratke od poznate lepoglavske čipke. Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica okuplja članove koji izrađuju i skupljaju božićne jaslice te će osim izložaka na Božićnom sajmu predstaviti svoj rad javnosti kroz praktične radionice. Kreativna udruga „Feniks“ iz Zagreba organizira svaki dan od 18.00 sati kreativne radionice za djecu s različitim temama: Ukrašavanje kuglica za bor u artičoka tehnici, Ukrašavanje kuglica za bor u decoupage tehnici, Osnove decoupage tehnike - shabby i klasični krakle na drvetu, Lutkice od lavande i dr. Udruga „Umjetnost stvaranja“ također će svakodnevno organizirati radionice.

S ponosom možemo najaviti nastupe i prezentacije proizvođača maslinovog ulja i proizvoda od maslina.

Svaki dan od 15.00 do 21.00 sata na pozornici će se odvijati bogat kulturno-umjetnički program s naglaskom na hrvatskoj folklornoj baštini. Više od 25 kulturno-umjetničkih društva iz Hrvatske i okruženja predstavit će uz pjesmu i ples narodne običaje vezane uz proslavu Adventa i Božića u Hrvatskoj. Očekuju nas nastupi kazališnih družina i artističkih grupa, kao i promocija knjiga i izložbe branitelja uz sudjelovanje heroja Domovinskog rata.

Za vrijeme Božićnog sajma svoju knjigu na temu Domovinskog rata „Da se ne zaboravi“ promovirat će Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja invalida i udovica Domovinskog rata Podravke. Petar Rikić promovirat će knjigu „Oko svijeta“ o 157 dana i 40.000 km na dva kotača. Dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik likovne udruge HUMANART Đuka Siroglavić autor je najveće slike na svijetu „Val“, slike koja je dobila certifikat Guinnessa. Njezine dimenzije su 6000 m X 1,5-1,7 m. Jedan dio te slike bit će izložen i na Božićnom sajmu.

Gostovanje fra Zvjezdana LinićaNajavljujemo gostovanje patera Zvjezdana Linića koji će održati predavanje „Ima nade za nas“, 18. 12. 2012. u 18.00 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Tijekom vikenda svoje mjesto na pozornici zauzet će mnogobrojna poznata imena hrvatske estrade poput Pamele Ramljak, Branka Čulića Vukovarca  i mnogih drugih.
Naglasak Božićnog sajma braniteljskih udruga i zadruga je na hrvatskoj kulturnoj baštini, tradicijskim vrijednostima i izvornim proizvodima hrvatskog gospodarstva.
Sajam će biti prodajno izložbenog i edukativnog karaktera.

Radno vrijeme sajma je od 14.00 do 22.00 sata, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Promotori Božićnog sajma Zadruga i Udruga su:
Ministarstvo branitelja, Grad Zagreb, HVIDR-a grada Zagreba, Udruga branitelja invalida i udovica Domovinskog rata Podravke, Zajednica Udruga branitelja Zagrebački holding, Branko Borković-mladi Jastreb, HKUD Željezničar - Zagreb, Muzej hrvatske kulturne baštine, dr. Ivica Vlatković (promotor sajma za Izložbe i prezentaciju Udruge maslinara Hrvatske), Udruga branitelja Domovinskog rata specijalne policije, Hrvatska časnička Unija, Zagrebački holding, Zagrebački velesajam, Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam.

Svečano otvorenje
Sajam će otvoriti Predrag Matić, ministar branitelja i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića u petak, 14.12.2012. godine u 18.00 sati u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma.

Pogodnosti za posjetitelje

Croatia Airlines posjetiteljima sajma odobrava popuste na cijene zrakoplovnih karata na međunarodnim linijama. Sve detaljne obavijesti mogu se dobiti u poslovnicama kompanije ili na tel. 01/ 6160 126.
Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova iz Hrvatske i Slovenije odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte.

RASPORED NASTUPA KUD-ova NA BOŽIĆNOM SAJMU
 

 Podružnica Zagrebački velesajam