AMBIENTA - sajam koji se ne zaobilazi

Međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, Ambienta po 38. put se od 10. do 14. listopada održava na Zagrebačkom velesajmu

Za sajam se sa sigurnošću može reći da je vodeći  sajam u ovom dijelu Europe, a na današnjoj konferencija za novinare o sadržaju sajma  i  situaciji na tržištu drvno prerađivačke industrije govorili su: Milan Trbojević, voditelj podružnice Zagrebački velesajam gosti Ivica Grbac, redoviti sveučilišni profesor na Šumarskom fakultetu i studiju dizajna te predsjednik Organizacijskog odbora Ambiente, Tomislav Knezović, direktor Kvadra d.o.o., Rajko Ružička, pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK i Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.

Sajam se prostire na više od 38.000 četvornih metara izložbenog prostora u 10 paviljona uz sudjelovanje 341 izlagača iz 25 zemalja svijeta (Andora, Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Češke, Francuske, Hrvatske, Indije, Irske, Italije, Japana, Libanona, Malezije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD, Slovačke, Slovenije,  Srbije, Španjolske i Švedske, Turska).

AMBIENTA 2012 će objediniti  tri osnovne tematske cjeline: namještaj (namještaj za stanovanje; namještaj i oprema za kuhinje i kupaonice; uredski namještaj i namještaj za opremanje objekata); proizvodi i oprema za unutarnje i vanjsko uređenje; repromaterijali te strojevi i alati za drvnu industriju.  
Sve to očekuje posjetitelje na jednom mjestu po povoljnijim cijenama –  i do 50 posto! AMBIENTA se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Sajam će pratiti sadržajan i bogat stručni program od kojih posebno ističemo:

Stručni program ovogodišnje AMBIENTE počinje Poslovnim klubom - tradicionalnim susretom gospodarstvenika iz drvnog sektora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske sa temom: „Mogućnosti hrvatske drvne industrije na tržištu EU“.

23. Međunarodno znanstveno savjetovanje „DRVO JE PRVO – znanjem i tehnologijom do konkurentnosti sektora šumarstva i prerade drva“, Skup arhitekata „Energetska učinkovitost pri projektiranju hotela“, Stručni skup za nastavnike srednjih škola u Obrazovnom podsektoru – prerada i obrada drva „Dizajn namještaja“ i Stručna predavanja za područje šumarstva i drvne industrije.
 
Nacionalno natjecanje parketara (podopolagača)

Hrvatska je četvrti proizvođač masivnog parketa u svijetu! Po 4. put održava se nacionalno natjecanje parketara- podopolagača u Hrvatskoj u cilju edukacije ljudi ali i želja da se osvijesti vrijednost i značaj drveta kao sirovine koju Hrvatska ima za korištenje.
Dijelimo 10 tona peleta! – ove zime nema zime

Pokreće se nacionalna kampanja za upotrebu vrlo korisnih i ekološki prihvatljivih peleta koji će se dijeliti posjetiteljima AMBIENTE, a u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera, Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase!

Ekskluzivna nagrada za sretnog posjetitelja/posjetiteljice bit će 10 tona peleta za grijanje ove zime! Izvlačenje će biti posljednjeg dana sajma, u nedjelju 14. 10. 2012.
Posjetitelji, između ostalog,  mogu razgledati i:

Međunarodnu izložbu keramike i stakla - MIKS '12
Izložbu Zagrebačkog velesajma „Proizvodi označeni Mobil Optimum – proizvodi garantirane kvalitete!“ 
Izložbu „ZziD – hrvatski industrijski dizajn“
Izložbu radova studenata i nastavnika Sveučilišta u Zagrebu Šumarskog Fakulteta
Izložbu radova studenata Studija za dizajn
Izložbu završnih radova učenika Odjela unutrašnje arhitekture, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna
Izložbu - prezentaciju škola i radova učenika drvodjeljskih škola – „Redizajn hrvatske škrinje“
Izložbu Odjela keramike, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna „Objekti i sitnice za dom“
Izložbu kiparskog Odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna „Drvene forme i analize uporabnih predmeta“
Izložbu tekstilnog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna „Tapiserije i tkanja“
Izložba radova Pučkog otvorenog učilišta – grupe: Dizajn interijera
Izložba najveće ručne svjetiljke na svijetu

4. nacionalno natjecanje podopolagača
Natjecanje stolara
 
Paviljon 10A u četvrtak, 11. 10. 2012. rezerviran je za prezentacije atraktivnog produkt dizajna; navodimo neke od njih:
 
„Design i brandiranje – budućnost industrije namještaja BiH“ (Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID Sida FIRMA Project BiH) – promotivna prezentacija:
Pozdravna riječ – dr.sc. Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH
 Potencijali drvne industrije Bosne i Hercegovine – mogućnosti i interesi za suradnju sa ino partnerima, Asocijacija drvne industrije VTKBiH (Selma Bašagić, tajnik) 
 predstavljanje aktivnosti USAID Sida FIRMA Project BiH (Lukša Šoljan, Team Leader Wood Sector)
 predstavljanje firmi sa zajedničkog štanda Bosne i Hercegovine
Izazovi izgradnje branda „Framini“, ECONOMIC d.o.o., Vitez (mr. Lordan Iličić, Brand Manager)
Kako je nastao brand „Rukotvorine“ Konjic (Denisa Špago, zamjenik direktora)
Dizajn proizvoda i brandiranje kompanije, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo (mr Salih Teskeredžić, profesor produkt designa)
VIL*e na Quercusu, Design studio VIL*e Zagreb (Vlatka Blaškić, Ivona Miletić, Lana Hudina)
 
"KRTZ!" (Tea Janković) - inovativan je proizvod kojim u tri koraka možete otvoriti orah i izvaditi neoštećenu jezgru iz neoštećene ljuske.
 
„TriSq“ (Ada Kezić) - sustav urbane opreme namijenjen je ponajprije opremanju eksterijera (javni parkovi, gradski trgovi, šetnice, stajališta itd., a može se primijeniti i u interijerima javnih ustanova i objekata (shopping-centri, škole, muzeji, galerije, ulazni prostori itd.).
Ovaj element u obliku slova „L“ kombinira se na vrlo jednostavan način s drugim elementom u obliku obrnuto postavljenog slova „U“ čime se stvara bezbroj varijanti različitih oblikovnih cjelina, a da ih se ne ograničava ni veličinom ni tipologijom.
Koristeći cjelovito drvo kao osnovnu građu (slavonski hrast, bor, smreku, jelu), angažiranjem domaće primarne prerade drva (pilane), domaćih proizvođača te uz inovativan dizajn proizvoda, izradila je prepoznatljiv i konkurentan proizvod za tržište.
 
Najveća baterijska svjetiljka na Ambienti – Guinnessov rekord
 
Ove godine premijerno u Hrvatskoj, na Ambienti će se izložit najveća baterijska svjetiljka na svijetu. Guinnessova knjiga rekorda uvrstila ju je kao najveću takve vrste u svijetu.
 
Četiri metra duga svjetiljka dobila je Guinnessov certifikat kao najveća baterijska svjetiljka na svijetu. Ima 19 snažnih LED svjetiljki, potrošnja struje je 1000 watta, a LED svjetla su roka trajanja od 100.000 sati, što iznosi 11 godina neprekinutog svjetla. U njezinu izradu uloženo je 230 sati rada.
 
I ove godine izlagačima se dodjeljuju priznanja, prestižne nagrade za kvalitetu za najuspješnije oblikovane i tehnološki izrađene proizvode - MOBIL OPTIMUM.
Nagradna igra za posjetitelje i nagradni kviz na Facebook stranici „Sajam AMBIENTA“
Nagradna igra u kojoj sudjeluju posjetitelji s kupljenom ulaznicom i točno ispunjenim anketnim upitnikom s pitanjima o sponzorima dnevnih nagrada. Izvlačenje dobitnika vrijednih nagrada predviđeno je svaki dan uz već tradicionalni nastup naše poznate Klape Ragusa.
 
Svečano otvorenje:

Očekuje se da će AMBIENTU otvoriti Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske, 10. listopada 2011. u 10.00 sati u paviljonu 10a.
Radno vrijeme Sajma:                                                                                                 09.00 do 19.00 sati
 
Cijene ulaznica:
ulaznica za jednokratni posjet                                                                                                 30,00 kn
ulaznica za jednokratni posjet učenika, studenata i umirovljenika                                  15,00 kn
stalna ulaznica za sve dane sajma                                                                                         80,00 kn
katalog “Ambienta”                                                                                                                     10,00 kn
 


Podružnica Zagrebački velesajam