Dan zaštite okoliša i "Stavi pravu stvar na pravo mjesto" na Cvjetnom trgu

06. lipnja 2014. - Središnja tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša u Zagrebu bila je učinkovito gospodarenje otpadom, kao jednog od osnovnih preduvjeta zaštite okoliša. Ove je godine taj datum obilježen prigodnim programom na Cvjetnom trgu u kojem je, među ostalim, sudjelovao zbor zagrebačke OŠ „Ksaver Šandor Gjalski“. Program je realiziran u sklopu kampanje „Moj zeleni Zagreb“, koja već treću godinu za redom okuplja učenike zagrebačkih osnovnih škola u projektima važnim za zaštitu prirode.

Uz brojne korisne informacije, građani su jučer na Cvjetnom trgu mogli dobiti edukativno-informativne materijale vezane uz zaštitu okoliša i pametno gospodarenje otpadom ali i vidjeti uživo kako razvrstavati otpada u domaćinstvu. 

U sklopu programa, gradonačelnik Milan Bandić predstavio je i kampanju “Stavi pravu stvar na pravo mjesto“, koju zajedno s Gradom Zagrebom provode Zagrebački holding i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom. Cilj je kampanje informirati građane o važnosti odvojenog sakupljanja otpada u gradu Zagrebu i potaknuti ih na jači osobni doprinos u odvajanju otpada.

Kako najviše otpada nastaje u kuhinji, gradonačelnik je zajedno s Mariom Franjkovićem, šefom kuhinje hotela Tomislavov dom, pripremio voćnu salatu te je zatim prezentirao kako je jednostavno tijekom kuhanja pospremiti kuhinju i pri tom razvrstati otpad.

Zdrav i očuvan okoliš naš je najvrjedniji resurs
- Zagreb svojim primjerom pokazuje da Hrvatska može uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na vrijeme, najkasnije do kraja 2018. Ovaj sustav počinje osobnom odgovornošću svih građana da odvajaju otpad u posebne spremnike. Uz malo dobre volje i truda, moramo mijenjati naše navike, jer samo tako možemo riješiti probleme okoliša koje smo sami izazvali.

Zdrav i očuvan okoliš naš je najvrjedniji resurs. Stoga mislimo, stvarajmo i čuvajmo zeleno, pametno gospodarimo otpadom i to 365 dana u godini! - poručio je gradonačelnik Bandić.
 
Gradonačelniku i Mariju Franjkoviću u "kuhinji" se pridružio i Jurica Pađen čija je pjesma "Stavi pravu stvar na pravo mjesto" lajtmotiv ove kampanje. Na kraju službenog dijela programa, svi zajedno otpjevali su s grupom Aerodrom "Stavi pravu stvar na pravo mjesto".

Više informacija o samoj kampanji kao i ostale korisne informacije vezane za razvrstavanje i odlaganje otpada mogu se pronaći na www.stavipravustvar.hr