Biam i Zavarivanje na Velesajmu


U paviljonima 8 i 8A i na otvorenom prostoru uz paviljone od 9. - 12. travnja održat će se specijalizirani sajmovi: BIAM, 22. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i ZAVARIVANJE, 25. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite.

Na 6100 m² izložbenog prostora okupit će više od 200 izlagača iz 24 zemlje. Zemlje koje sudjeluju ove godine su: Austrija, Češka, Danska, Francuska, Italija, Izrael, Japan, Kanada, Kina, Južna Korea, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, SAD, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Tajvan, Turska, Velika Britanija i Sjeverna Irska i Hrvatska.
 
Ovi bienalni sajmovi su se proteklih godina pozicionirali kao najveći poslovni događaj u branši i središnje mjesto susreta ponude i potražnje, noviteta i krajnjih potrošača u Hrvatskoj i regiji.
 
Svojom dugogodišnjom tradicijom i uspješnom organizacijom sajmovi Biam - Zavarivanje su se potvrdili kao najznačajniji poslovni događaj ove industrijske grane u Hrvatskoj. Ovi sajmovi na jednom mjestu pružaju uvid u najnovija tehnološka rješenja na području alatnih strojeva, zavarivanja i antikorozivne zaštite te su zbog toga postali nezaobilazno mjesto intenzivnih poslovnih susreta, proizvođača, stručnjaka i poslovnih ljudi na ovom području.

Program izlaganja
  • alatni strojevi i alati,
  • automatizacija, robotika,
  • mjerna tehnika,
  • oprema za zavarivanje i dodatni materijal,
  • sredstva i uređaji za zaštitu,
  • oprema i materijali za antikorozivnu zaštitu
  • strukovne institucije i udruženja
  • škole i učilišta, stručna literature
 
Nova tehnološka rješenja u području alatnih strojeva, zavarivanja i antikorozivne zaštite prezentiraju se uz sadržajan i profesionalno aktualan stručni program
  • lasersko rezanje lima strojem TRULASER 5040 FIBER 5 kW
  • savijanje lima strojem TRUBEND 7036 - prvi stroj s certifikatom ergonomije
  • vakuum pumpe 0,2-630 m3/h; tlačne vakuum pumpe 16-250 m3/h; vijčane vakuum pumpe do 1500 m3/h; turbinske vakuum pumpe do 1080 m3/h; nova generacija vakuum pumpi s 20.000 sati rada bez servisa; ORPU pumpe za pročišćavanje otpadnih i fekalnih voda; vijčani kompresori, odvajanje tekućina u vakuum sistemima, ciklonski filtri
  • strojevi i alati za limarske radove - poprečno i uzdužno rezanje te ravnanje; okruglo i uglato savijanje; obrubljivanje; izrada klima kanala; oblikovanje; zavarivanje vrućim zrakom: Jorns, Forstner, Schlebach Machinen, Schechtal, Prinzing, RAS, Schwartmanns Machinen, Tormec, Leister, Herz
  • 3D CAD/CAE/CAM/PDM sustavi - nova verzija 3D CAD programa SolidWorks 2014; nova verzija programa CAMWorks 2014 s AFR-Automatic Feature Recognition i IFR-Interactive Feature Recognition
  • nova generacija elektromotornih lančanih dizalica Columbus McKinnon - Yale
  • uređaji za mjerenje tvrdoće: nova generacija prijenosnih i stolnih uređaja za precizno mjerenje tvrdoće različitih materijala prema UCI HV, Vickers, Brinell i Rockwell metodi
  • ostali strojevi za metalstvo, razni alati i pribor, radionički i skladišni metalni namještaj
Robotska košarka
 
Ove godine sve posjetitelje očekuje i posebna atrakcija – ROBOTSKA KOŠARKA. Riječ je takmičenju u igranju košarke između robota i čovjeka. Ideja o robotskoj košarci stvorena je krajem 2012. u Sloveniji kao svojevrsna najava Eurobasketa koji se održavao 2013. Ovo je prvi puta da se robotska košarka predstavlja u Hrvatskoj odnosno prvi puta da se uopće predstavlja izvan Slovenije. Robotska košarka održat će se na atraktivnom prostoru u paviljonu 8. Osim profesionalnih košarkaša svi zainteresirani posjetitelji moći će odigrati košarku s robotom. Spretni i sretni osvojit će i nagrade.
 
Dođite i navijajte. Tko će biti bolji – profesionalni košarkaš ili robot? Posjetitelji ili robot?
 
KORMAT i KOORDINATORI ZAVARIVANJA
 
U sklopu sajma BIAM 2014, u godini u kojoj Hrvatsko društvo za zaštitu materijala obilježava 60 godina kontinuiranog rada na promicanju struke, najavljujemo održavanje 21. međunarodnog savjetovanja o zaštiti materijala i industrijskom finišu „KORMAT 2014“ koje će se održati 10. travnja u dvorani Zimski vrt na Zagrebačkom velesajmu.
 
Savjetovanje ima dugu tradiciju i održava se svake druge godine u sklopu sajmova Zavarivanje-Biam.
 
Zaštita konstrukcija od korozije jedna je od najvažnijih zadaća inženjera i tehničara različitih struka koje se bave projektiranjem, izradom, vođenjem i održavanjem uređaja i postrojenja, a kako bi se ostvarila veća trajnost i povećanje pouzdanosti same konstrukcije i ujedno spriječilo onečišćenje proizvoda i zagađenje okoliša.
 
Korozijski procesi izazivaju propadanje konstrukcija i velike materijalne gubitke u gospodarstvu svake zemlje, stoga je konstrukcije potrebno štititi od korozije te istovremeno voditi računa o utjecaju postupaka zaštite materijala na okoliš.
 
Cilj Savjetovanja je prikaz suvremenih dostignuća u području zaštite od korozije konstrukcijskih materijala, metoda prevlačenja, primjene inhibitora korozije, katodne zaštite te korozijskog menadžmenta.
 
Stručnjaci će na ovom savjetovanju unaprijediti znanje o konstrukcijskim materijalima i suvremenim metodama zaštite od korozije. Uz uvažene hrvatske stručnjake s fakulteta i industrije na savjetovanju će gostovati i predavač iz Njemačke dr. rer nat. Johann Wilhelm Erning, Berlinski institut za istraživanje i ispitivanje materijala (BAM).
 
U okviru Savjetovanja održat će se redovna Skupština Hrvatskog društva za zaštitu materijala i izložba tvrtki koje se bave zaštitom od korozije.
 
Najvažniji čimbenik za osiguravanje kvalitete zavarivačkih radova je nesumnjivo kvalitetno obrazovano, motivirano i kontinuirano stručno usavršavano zavarivačko osoblje. Koordinacija zavarivanja u proizvodnim pogonima i gradilištima je vrlo zahtjevan posao te stručnjaci kojima je povjerena moraju osim zakonskih i tehničkih propisa poznavati i najnovija dostignuća iz struke. Svake godine organizira se redovno okupljanje nadzornog osoblja i specijalista zavarivanja kako bi se upoznali s najnovijim normama i dostignućima iz područja zavarivanja te razmijenili iskustva s kolegama iz struke.
 
Najvažniji seminar iz područja stručnog usavršavanja je seminar „Koordinatori zavarivanja“ koji će se održati 11. travnja u dvorani Zimski vrt na Zagrebačkom velesajmu u sklopu sajmova BIAM-ZAVARIVANJRE.
 
Seminar organizira Hrvatsko društvo za tehniku zavarivanja u suradnji s FSB – zavarene konstrukcije.
 
Svečano otvorenje
 
Svečano otvorenje biti će u srijedu, 9. travnja u 11,00 sati u paviljonu 8 na pozornici. Očekuje se da će sajmove otvoriti prof. dr. sc. Ivan Juraga, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
  
Biam/Zavarivanje, paviljoni 8, 8a i OP
 
Cijene ulaznica i kataloga:
 
ulaznica za jednokratni posjet 30,00 kn
ulaznica za jednokratni posjet učenika, studenta i umirovljenika 15,00 kn
ulaznica za sve dane trajanja sajma  70,00 kn
katalog sajma 15,00 kn
 
Radno vrijeme:
 
Od 9. do 11. travnja 2014. 10:00 do 18:00 sati
12. travnja 2014.  10:00 do 17:00 sati
 
Ulaz za posjetitelje:                   Južni ulaz
                                                                                   
Pogodnosti za posjetitelje:
 
HŽ putnički prijevoz, posjetiteljima sajmova iz Hrvatske i Slovenije odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte.
 
HERTZ rent a Car, popust na cijene najma automobila: za izlagače 25% popusta, za posjetitelje 15% popusta.
 
Press akreditacije:
 
Možete podignuti na Info punktu, Južni ulaz Zagrebačkog velesajma.
 
Press centar:
 
Na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajmova od 10,00 do 18,00 sati. Telefoni: 01/6503-524, mail: press@zv.hr           
  
Informacija je dostupna na www.zv.hr/press
 
Zagrebački velesajam