Sniženje cijena parkiranja

1. travnja 2014. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, predstavio je model nižih cijena parkiranja u svim zonama, uključujući javne garaže, kojim se cijena parkiranja spušta za čak 25 do 50%, donosi Zagreb.hr.

Kako je objasnio, poslije iscrpne analize u proteklih 60 dana, zaključeno je da postoji prostor za smanjenje cijena, osobito u javnim garažama, što su nerijetko prazne. Tako će cijene, nakon pojeftinjenja, po satu parkiranja u prvoj zoni iznositi šest kuna umjesto dosadašnjih osam, u drugoj zoni tri kune umjesto četiri te u trećoj kunu i pol. Neće se mijenjati samo cijena povlaštenih stanarskih karata, s obzirom da ona omogućuje parkiranje u svim zonama.

Učinci ovakve politike cijena pratit će se mjesečno, a po potrebi će se i korigirati. Moguća su i daljnja sniženja cijena, sve kako bi se uspostavila ravnoteža između parkiranja u garažama i na javnim površinama.

Gradonačelnik Bandić dodao je da gradski Odjel za promet u suradnji sa Zagrebparkingom, radi na prijedlogu proširenja zona parkiranja uvođenjem četvrte i pete zone, kojima će biti pokriven cijeli Zagreb: Za primjer, u petoj zoni plaćat će se simbolična naknada od sedam do devet kuna mjesečno, a navedeni prijedlog ide na razmatranje u Skupštinu već u svibnju.

Od srijede, 2. travnja, počinje naplata po novim cijenama, najavila je voditeljica Holdingove podružnice Zagrebparking Ana Preost te je dodala da će se već od sutra početi koristiti novi brojevi za plaćanje parkiranje s pomoću mobilnih telefona – ispred dosadašnjih 101, 102 i 103 bit će potrebno upisati dodatak 700.

S prvim danima travnja ukida se i vremensko ograničenje zadržavanja na parkirališnom mjestu u trećoj zoni, dok je novo vrijeme naplate na parkiralištu Paromlin od 7 do 20 sati, šest dana u tjednu, a na parkiralištu Zagrebačkog velesajma plaća se samo radnim danom.

Nove cijene parkiranja možete provjeriti OVDJE (PDF).