Pilot projekt - Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini

17. ožujka 2014. U zagrebačkom naselju Zapruđe gradonačelnik Zagreba Milan Bandić svečano je obilježio početak kampanje Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini: Pilot projekt Tako recikliraju prijatelji prirode, pod vodstvom podružnice Čistoća, koji će se u nekoliko zagrebačkih kvartova provoditi do sredine svibnja. Tijekom dva mjeseca građani će u posebne vrećice i spremnike ispred stambenih zgrada i kuća moći odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok će papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajati u za to predviđene spremnike na zelenim otocima. Ovakvim pristupom gospodarenju otpadom Grad Zagreb se intenzivno priprema za 1. srpnja i odvojeno prikupljene miješanog komunalnog otpada i biootpada na kućnom pragu.


 
Bandić: 15 godina rada na sustavnom gospodarenju otpadom u Zagrebu
- Danas započinjemo s pilot projektom odvojenog prikupljanja otpada što je nastavak našeg petnaestogodišnjeg  rada na uspostavljanju sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Do sada smo već dosta učinili, od sanacije Jakuševca, izgradnje pročištača otpadnih voda, uspostave Centra za gospodarenja otpadom i ostaloga. Vozili smo manje ili više prosječno, ili u drugoj ili trećoj brzini. Od danas vozimo u petoj kako bi do 2018. ostvarili sve planove vezane na zbrinjavanje otpada, odnosno zatvorili odlagalište Jakuševec. Prvenstveno želimo sačuvati prirodu, a time  i koju lipu. Stoga pozivamo sve građane da zajedno s nama nastave raditi na projektu gospodarenja otpadom te da već od sada svaki dan odvajaju otpad kako bi od 1. srpnja, novi sustav odvojenog prikupljanja miješanog komunalnog  otpada počeo funkcionirati te kako bi očuvali naš okoliš - poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Podružnica Čistoća provodit će pilot-projekt na uzorku od 7000 domaćinstava na području Grada Zagreba kako bi se odvojenim prikupljanjem otpada na mjestu njegova nastanka utvrdila mogućnost smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištu Jakuševec-Prudinec. Glavni cilj projekta je povećati količinu iskoristivog otpada koji se može reciklirati i kompostirati. Na taj način će se smanjiti štetni utjecaji otpada na okoliš i poboljšati kvaliteta života u Gradu Zagrebu.

Popis ulica u kojima se provodi projekt
 
Građanima Horvatovca i Voćarske ulice, dijela Donje Dubrave i Sesveta, Zapruđa, područja omeđenog Zvonimirovom, Bauerovom, Dukljaninovom i Lopašićevom ulicom kao i područja omeđenog ulicama Donje Vrapče, Zvonimira Furtingera, Ivane Brlić Mažuranić i Ante Topića Mimare bit će omogućeno odvojeno skupljanje papira, stakla, plastike, metala, tekstila i biootpada te odvoz krupnog otpada na njihov zahtjev.
 

Spremnici za svaku pojedinu kategoriju otpada će biti označeni posebnom bojom: plavom za papir, zelenom za staklom, narančastom i sivom za plastiku i metal, ljubičastom za tekstil, smeđom za biootpad te crnom za miješani komunalni otpad. Na svakom spremniku bit će naljepnice s uputama koji se otpad smije, a koji ne smije odložiti u njega.
Dodatne vrećice moći će se nabaviti u Čistoći, a ukupno je osigurano 200.000 vrećica za miješani otpad i 100.000 vrećica za biorazgradivi otpad. Također je postavljeno 1100 plakata na ulaze u zgrade i mjesne odbore kako bi podsjetili građane na odvojeno skupljanje iskoristivog otpada.
 
 
Odvoz:

-prikupljenog biootpada obavljat će se jednom tjedno
-miješanog (ostatnog) otpada dva puta tjedno, a
-papira, stakla, plastike, metala i tekstila prema potrebi.


 

Fotogalerija

1/11