Na Ambienti nastupio 341 izlagač iz 25 zemalja

Na Zagrebačkom velesajmu jučer je završen 39. Međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta.  Na 38 000 četvornih metara izložbenog prostora u deset velesajamskih paviljona nastupio je 341 izlagač iz 25 zemalja, a održani su i brojni stručni skupovi;

"Tržište Europske unije (EU) za drvnu industriju predstavlja veliku šansu ali i izazov, no nužne su strukturne prilagodbe i oživljavanje razvojnih aktivnosti kako bi se nosila sa konkurencijom“, istaknuto je na Poslovnom klubu o mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu EU.
 
Na Međunarodnom savjetovanju „Drvo je prvo“ – znanjem i tehnologijom do konkurentnosti sektora šumarstva i prerade bilo je govora o utjecaju odabranih makroekonomskih čimbenika na izvoz prerade drva, o svojstvima bakrom tretiranog drva izlaganog u laboratorijskim i vanjskim uvjetima, o svojstvima novih lakih ploča za proizvodnju namještaja, o utjecaju termotretiranja na boju i higroskopna svojstva topolovine i o drugim temama.
 
Šest drvoprerađivača iz Bosne i Hercegovine predstavilo se na ovogodišnjoj Ambienti u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BIH. Zajednički nastup izlagača iz BiH pomogli su i USAID i  Fostering interventions for market advancement iz Švedske. Održan je i skup o primjeni dizajna u privredi Bosne i Hercegovine. Tom prilikom predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr. Bruno Bojić među ostalim je rekao:„ Izložba BiH proizvoda na ovom sajmu govori da možemo odgovoriti svjetskom i europskom tržištu sa svojom kvalitetom.“
 
Na Ambienti na Zagrebačkom velesajmu predstavljene su i ulagačke mogućnosti u hrvatskoj drvnoj industriji. Organizatori skupa bili su Hrvatski drvni klaster i Ministarstvo gospodarstva republike Hrvatske.
 
„Novi Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja donosi promjene vezane za kapitalna ulaganja za ostvarivanje poticaja. U Zakon su uključeni i projekti iz turizma koji imaju višu dodanu vrijednost. Tako se daje novčana potpora za ostvarenje projekata čija vrijednost premašuje pet milijuna EUR-a i kojima se zapošljava najmanje 50 djelatnika“, rečeno je na skupu.

Seminar o energetskoj učinkovitosti

Održana su i predavanja o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u funkciji šumarske i drvo tehnološke struke. Na Ambienti je održan i Seminar o energetskoj učinkovitosti pri projektiranju hotela. Istaknuto je da je tvrtka Lokve među ostalim opremila i jedan hotel u Seulu te objekte u Italiji na Lago di Garda i u Milanu.



 
Dodijeljene su i brojne nagrade izlagačima. Zlatne plakete i diplome Mobil optimum dobili su proizvodi tvrtki: „Bernarda“ iz Puščine, „Skyliving“, Moenchengladbach iz Njemačka i Rattan Sedia iz Brčkog iz Bosne i Hercegovine. Posebno priznanje i kristalnu skulpturu za najvišu razinu ukupnog nastupa dobila je Hrvatska gospodarska komora, a posebno priznanje i kristalnu skulpturu za najuspješnije ambientalno izlaganje tvrtka „Kvadra“ iz Sv. Križa Začretje.
 
Agencija za strukovno obrazovanje i Zagrebački velesajam, u sklopu Ambiente, organizirali su stručni skup za nastavnike srednjih škola u obrazovnom podsektoru - prerada i obrada drva. Ovogodišnja tema bila je dizajn namještaj.
 
U finalu 4. hrvatskog natjecanja podopolagača koje je održano na Zagrebačkom velesajmu u sklopu sajma Ambienta, pobijedio je Zoran Božić. Na natjecanju najkreativniji stolar pobijedio je Danijel Huzja.
 
Na Ambienti su se mogle vidjeti i brojne atrakcije kao na primjer, lovačka kućica tvrtke „Adut“ iz Divoševaca kod Slavonskog Broda,  izložba „Redizajn tradicijske hrvatske škrinje“, izložba postera u organizaciji Šumarskog fakulteta u Zagrebu, prezentacija noža za čišćenje oraha, najveća ručna svjetiljka na svijetu, izložbe „ Objekti i  sitnice za dom“, „Drvene forme i analize uporabnih predmeta“, „Tapiserije i tkanja“, izložba radova Pučkog otvorenog učilišta, Burza ideja Studija dizajna, izložbe završnih radova Odjela unutrašnje arhitekture Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i studenata i nastavnika Šumarskog fakulteta,  „Miks12-međunarodna izložba keramike i stakla“ i  izložba Hrvatskih šuma.
 
Svakog dana uz nastup klape „Raguza“ izvlačile su se i vrijedne nagrade za posjetitelje.
 
                       

Podružnica Zagrebački velesajam