Na 21. Zagrebačkom sajmu nautike 290 izlagača

Tradicionalni Zagrebački sajam nautike održat će se na Zagrebačkom velesajmu od  22. do 26. veljače u svom 21. izdanju. Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare v.d. voditelja podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević.

U četiri ispunjena sajamska paviljona  8a, 9, 10a i 11A,  s više od 290 domaćih i stranih izlagača iz 27 zemalja moći će se pogledati brojni noviteti i zanimljivosti iz svijeta nautike kao što su manja plovila, motori, navigacijski uređaji, nautička odjeća i obuća, oprema za ribolov i ronjenje i ostalo.
 
Kao dugogodišnji član IFBSO-a, međunarodnog udruženja najvažnijih svjetskih organizatora nautičkih sajmova, Zagrebački sajam nautike je nezaobilazno je mjesto okupljanja inozemnih proizvođača plovila, kao i domaćih brodograditelja.
 
Premijera glisera



Hrvatskim malim brodograditeljima nude se posebne pogodnosti kako bi posjetitelji u sajamskim paviljonima mogli vidjeti ono najzanimljivije iz njihovih škverova. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici u Zagrebu. Tako ćemo imati prilike vidjeti plovila PIČULJAN MARINE, SAS VEKTOR, AD BRODOVI i dr.
 
Ovogodišnji sajam iznimna je prilika da se svi posjetitelji upoznaju s kvalitetom domaće male brodogradnje koja uistinu ima što pokazati. Većini naših brodograditelja upravo ovaj sajam predstavlja centralno mjesto  promocije novih plovila koja svake godine obogaćuju ponudu sajma i svjedoče o dugogodišnjoj tradiciji hrvatske brodogradnje.
 
Za sve ljubitelje plovila bit će interesantna  premijera plovila FOUR WINNS S-215, gliser nove generacije koji je okrunjen titulom 'Europski motorni brod godine 2012'. Od hrvatskih premijera bit će izloženi gliseri Atlantic  te Big foot.
 
Program

1.Stručni skupovi i atrakcije za posjetitelje
 
Zagrebački sajam nautike pratit će i mnogobrojni stručni skupovi u organizaciji udruga malih brodograditelja. Bit će održan Okrugli stol s aktualnom temom „Nautika u Hrvatskoj pod zastavom europske unije“ koji će se održati 23. veljače u 11.00 sati u dvorani Brijuni Zagrebačkog velesajma.  Teme su usklađivanje propisa za nautički turizam sa regulativom Europske Unije, dugoročni održivi razvoj nautičkog turizma u funkciji zaštite okoliša, konkurentnost hrvatske nautičke ponude i budući razvoj nautičkog turizma RH. Organizatori su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebački velesajam. 
 
Skup pod nazivom Uspješno poslovanje hrvatske pomorske industrije i nautičkog turizma” održat će se u petak, 24. veljače 2012. u 11.00 sati u  dvorani Brijuni.
 
2. Ronjenje u bazenu
 
U paviljonu 9 bit će postavljen bazen u kojem će ronioci iz Hrvatske i inozemstva demonstrirati svoje umijeće. Ronilački klubovi okupljeni oko bazena ponuditi će i svim zainteresiranim posjetiteljima sajma da navuku ronilačku opremu, uđu u bazen i iskušaju se kao pravi ronioci.
 


U paviljonu 10a postavljen je još jedan bazen gdje će biti izloženi brodovi u vodi kao svom prirodnom okruženju.
 
Od atrakcija za posjetitelje izdvajamo 115 godina stari drveni leut koji je prošao gotova sva mora Europe i zasigurno će privući mnogo pažnje. Legenda betinske brodogradnje Ćiro Burtina na sajmu će raditi na rekonstrukciji četiri metra duge pasare sa otoka Murtera.

Nenad Vlahović, samouki moreplovac, održat će javno predavanje za sve zainteresirane koji žele čuti više o njegovom hrabrom pothvatu. On je tek drugi Hrvat koji je sportsko-rekreacijskom jedrilicom oplovio svijet te je svoja iskustva pretočio u knjigu Zov dalekih obala i spreman je odgovarati na pitanja posjetitelja.
 
3. Nagradna igra za posjetitelje
                                             
Posjetitelje očekuje bogati fond nagrada koji se sastoji se od 4 nagrade, a čine ga nagrade sponzora Ris Marine, Zagreb; Cantal Marine, Ljubljana, Slovenija; Academia Navalis Adriatica, Opatija; Fabra, Zagreb; Hrvatski hidrografski institut, Split i Obrt za proizvodnju trapula, Poljica
 
GLAVNE NAGRADE:
 
1.  Pneumatski čamac RM 310 Sportline
     Sponzor: Ris Marine d.o.o., Zagreb
2.   Krstarenje za 6 osoba
      7 dana najma jahte Linssen Grand Sturdy 29.9  AC
      Sponzor: Cantal Marine - Linssen Yachts, Ljubljana, Slovenija        
 
OSTALE NAGRADE:
  • Sedmodnevni tečaj jedrenja u Jezerima po izboru (Academia Navalis Adriatica d.o.o., Opatija)       
  • Komplet Hrvatski peljar sjevernog i južnog Jadrana
Godišnja pretplata na časopis „More“                                                          
    -    Komplet izdanja Biseri Jadrana                                                                       
         (Rovinj, Brijuni, Podmorje, Rab, Vis, Hvar, Brač, Kornati, Zadar, Korčula) 
    -    1300 planova hrvatskog Jadrana                                                            
    -    Gustoza đita - Jadranski gurmanski peljar                                                 
    -    Najljepša Jadranska sidrišta
         Sponzor:  Fabra d.o.o., Zagreb
 
-   Komplet službenih navigacijskih karata, publikacija i knjiga za brod           
   Sponzor: Hrvatski hidrografski institut, Split           
 
 -  Vrša na sklapanje                                                                                               
    Sponzor: Obrt za proizvodnju trapula, Poljica                                     
                                                 
U nagradnoj igri Zagrebačkog sajma nautike 2012 sudjeluju posjetitelji kupnjom ulaznice za sajam.

Javno izvlačenje dobitnika održat će se u nedjelju 26. veljače 2012.  u 17,00  u Toplom prolazu između paviljona 11A i 10a, a rezultat javnog izvlačenja dobitnika biti će objavljen na web stranicama Zagrebačkog velesajma  www.zv.hr/nautika
 
Cijene ulaznica i kataloga
 
ulaznica za jednokratni posjet 30 kn
ulaznica za jednokratni posjet učenika, studenta i umirovljenika   15 kn
ulaznica za stalni posjet                         90 kn  
katalog            15 kn
                                                                           
Radno vrijeme za posjetitelje sajma :  
 

22. – 25. 02.    od 10.00 do 19.00 sati
26. 02.              od 10.00 do 18.00 sati
 
Pogodnosti za posjetitelje:

Croatia Airlines posjetiteljima sajma odobrava popuste na cijene zrakoplovnih karata na međunarodnim linijama. Sve detaljne obavijesti mogu se dobiti u poslovnicama kompanije ili na tel. 01/ 6160 126.
Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova iz Hrvatske i Slovenije odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte.
 
Press centar:

Nalazi se u Južnom ulazu Zagrebačkoga velesajma (I. kat) i na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajmova, od 10,00 do 19,00 sati.
Telefoni: 01/6554-306, 6503-524, fax: 01/6523-291
 
 
Više o sajmu: www.zv.hr/nautika
 
Podružnica Zagrebački velesajam