Zimska služba za vikend posipala 1200 tona soli

Zimska služba tijekom proteklog vikenda na zagrebačke je prometnice posipala 1200 tona soli te 700 tona sipine.
 
U ovom trenutku Služba se nalazi u trećem smo stupnju pripravnosti, što znači da je angažirano svih 199 ekipa. U tom će stupnju ostati do daljnjega, a prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda padaline se očekuju sve do sutra poslijepodne, iako snježni pokrov ne bi trebao prijeći 5 cm. Za potrebe Zimske službe ove je godine osigurano 10500 tona soli, te još 6000 tona u strateškoj pričuvi.

Planom Zimske službe 2011./2012. obuhvaćeno je raljenje i posipavanje cesta u ukupnoj dužini od 2.309 km. Radovi se izvode u četiri stupnja pripravnosti i tri razine prednosti. Stupnjevi pripravnosti određeni su Pravilnikom o održavanju i zaštiti javnih cesta, a ovise o vremenskim uvjetima i geografsko – klimatskim značajkama područja. U prvoj razini prednosti čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci.

Ekipe Zimske službe raspoređene su u 11 baza diljem grada kako bi što lakše i pravodobnije mogli reagirati na eventualne padaline. U  Centru za obavješćivanje je instaliran sustav za otkrivanje poledice koji putem senzora na sedamnaest lokacija dojavljuje trenutačno stanje kolnika (temperatura kolnika, temperatura zraka, vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika, padaline, maglu).

Također , svi kamioni su povezani GPS sustavom  pa se u svakom trenutku zna njihova lokacija, kako bi ih se moglo pravovremeno preusmjeriti na dodatne zadatke.
S Državnim hidrometeorološkim zavodom  Ceste su 24 sata dnevno u kontaktu te od njih redovito stižu  iscrpna izvješća o svakoj promjeni vremena.



Zagrebačke ceste poslale dva vozila u Vrgorac
 
Zagrebačka Zimska služba jučer navečer oko 22 sata  poslala je prema Vrgorcu specijalizirano vozilo Unimog  s montiranom frezom za čišćenje snijega, posebno pogodno za uže  dalmatinske ulice te dva radnika strojara.     

 
 Podružnica Zagrebačke ceste