Svečano otvoren 21. Zagrebački sajam nautike

Na Zagrebačkom velesajmu danas je svečano otvoren 21. Zagrebački sajam nautike. Brojne uzvanike i istinske ljubitelje polovila pozdravio je voditelj podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević koji   je, među ostalim, rekao da se Zagrebački sajam nautike tijekom proteklih godina potvrdio kao najposlovniji nautički sajam u regiji i mjesto okupljanja svjetskih i domaćih proizvođača plovila.
 
-Dugogodišnje članstvo ovog sajma u Međunarodnom udruženju nautičkih sajmova, potvrda je da se kao organizator,unatoč globalnoj recesiji i mnogobrojnim problemima na domaćem nautičkom tržištu, uspješno prilagođavamo novim situacijama te prepoznajemo potrebe i mogućnosti svojih izlagača – rekao je Milan Trbojević. 
 
Otvarajući sajam nautike izaslanik i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture  kapetan Nikola Mendrila istaknuo je kako se raduje što nautički turizam raste unatoč recesiji i time pokazuje da je ovaj vid turizma najstabilnija, ali i  najperspektivniji hrvatski turistički proizvod.

Nautički turizam-Pokazuju to i podaci iz prošle godine,kad je hrvatski Jadran posjetilo oko 60.000 stranih jahti i brodica, što je povećanje od 3% u odnosu na godinu ranije, a na kojima je bilo oko 322.000 nautičara, odnosno 5% više nego 2010.godine.U Hrvatskoj je registrirano 1.583 čarter tvrtki,a bilježi se i stalan rast gostiju na iznajmljenim brodicama i jahtama. Tako je u hrvatskim lukama nautičkog turizma tijekom prošle godine boravilo 340.641 čarter gostiju,što je povećanje od 4,5% u odnosu na godinu ranije. Također, u Hrvatskoj je registrirano 1.855 jahti i 125.000 tisuća brodica,što dokazuje da je Hrvatska prava država nautičkog turizma- rekao je Nikola Mendrila.
 
Mandrila je najavio da ove godine neće biti promjena propisa koji se odnose na nautički turizam niti povećanja naknada koje za nautički turizam propisuje država te da se priprema novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim će se predložiti jednostavniji postupci za dodjelu koncesija na pomorskom dobru, te pojačati zaštita pomorskog dobra, novi model upravljanja lukama, pojačani nadzor, način rješavanja imovinskih odnosa na pomorskom dobru, a sve u cilju daljnje gospodarske valorizacije pomorskog dobra.
 

Na sajmu nautike izlaže 290 domaćih i stranih izlagača  iz 27 zemalja koji su izlažu  – plovila raznih vrsta, brodske i vanbrodske motore, opremu za ronjenje, ribolov i jedrenje te odjeću i obuću za nautičare.
Na sajmu se predstavljaju gotovo svi mali brodograditelji.


Od premijera valja spomenuti gliser Four Winns S 215 nove generacije koji je proglašen europskim motornim brodom godine 2012, a od hrvatskih premijera izloženi su gliseri Atlantic i Big Foot

Zagrebački sajam nautike koji se održava od 22-26.veljače  pratit će mnogobrojni stručni skupovi, među kojima, okrugli stol 'Nautika u Hrvatskoj pod zastavom Europske unije' te skup pod nazivom 'Uspješno poslovanje hrvatske pomorske industrije i nautičkog turizma'.
 
 


Podružnica Zagrebački velesajam
 
 

Galerija fotografija Fotografirala: K. Batarelo