Područne službe, najbliža mjesta za sva pitanja GSKG-u

Besplatna  publikacija „Upravljanje zgradama“ koja sadrži najvažnije podatke o poslovima podružnice Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG), obračun pričuve, ovlasti upravitelja zgrade i predstavnika suvlasnika, najvažnije su teme o kojima su u današnjoj emisiji Radio Sljemena „Zagrebački razgovori“ razgovarale direktorica Sektora općih i pravnih poslova GSKG-a Renata Blažević i službenica za informiranje Marija Sesler.

- Publikaciju smo namijenili predstavnicima suvlasnika zgrada kako bi se bolje organizirali te kako bi im na jednom mjestu objasnili sve poslove vezane za našu podružnicu, prvenstveno pitanja upravljanja zgradama. U njoj su, također, objašnjene i neke novine u našem poslovanju, a to su obveze upravitelja da vodi povezivanje knjige položenih ugovora s glavnom knjigom, energetski učinkovito upravljanje te sva pitanja vezana za promjene u poslovanju nakon ulaska u Europsku uniju- objasnila je Renata Blažević, pozvavši građane da se za sva dodatna pitanja obrate na brojeve telefona: 01/4565 838 i 01/ 4565 839.

Marija Sesler koja, kao službenica za informiranje podružnice GSKG, svakodnevno komunicira s građanima i najbolje poznaje probleme s kojima se suočavaju građani, poziva sve njih da se sa svojim problemima, osim u središnji ured u Savskoj cesti 1, obrate i u svoje Područne službe.

Ovlasti predstavnika suvlasnika

- Građanima je na raspolaganju 12 Područnih službi GSKG-a, raspoređenih po različitim lokacijama u gradu. Kako bi građani skratili put u rješavanju svojim problema pozivam ih da se jave u Službu koja im je najbliža mjestu stanovanja i da se tamo obrate za informaciji ili pomoć, vezanu za upravljanje zgradama ili pitanja o uplatnicama. O adresama i brojevima telefona Područnih službi građani se mogu  informirati na web stranici. U Službama svi mogu dobiti besplatan primjerak publikacije „Upravljanje zgradama“- objasnila je Marija Sesler.

Slušatelje, koji su se u velikom broju javljali u emisiju,  najviše je zanimalo kako se formira cijena pričuve i koje su ovlasti predstavnika suvlasnika.

Marija Sesler je objasnila kako predstavnika biraju suvlasnici natpolovičnom većinom te da je on dužan napraviti godišnji program upravljanja zgradom, koji također mora biti prihvaćen natpolovičnom većinom suvlasnika.

-Navest ću jedan primjer: ukoliko je isplaćen kredit za određene radove u nekoj zgradi, a predstavnik u novom godišnjem programu nije predvidio daljnje troškove za održavanje i renoviranje zgrade, upravitelj zgrade, odnosno GSKG, tada na osnovi tog plana snižava mjesečni iznos pričuve. To je obrazac po kojem se radi obračun pričuve- rekla je Marija Sesler.