Otvoreni dani turizma i gastronomije

Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvoreni Dani turizma i enogastronomije, a na četiri specijalizirana sajma do 12. svibnja sudjelovat će 258 izlagača iz 16 zemalja. Riječ je o međunarodnim sajmovima turizma CroTOUR, hrane, pića i gastronomskih inovacija InGa, vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita i hotelsko ugostiteljske opreme i cateringa Hotel & Gastroteh.

Na svečanom otvorenju govorio je voditelj podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević koji je, među ostalim, istaknuo kako će tijekom naredna četiri dana Zagrebački velesajam biti središnje mjesto predstavljanja  svega onoga po čemu svijet prepoznaje Hrvatsku a to su: turizam, zdrava hrana, pića, posebno vrhunska vina te hotelsko-ugostiteljska oprema i catering.

Otvarajući sajmove, zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuo je kako turizam ima velik značaj u razvoju cjelokupnog gospodarstva ne samo zbog izravnih gospodarskih učinaka nego i činjenice da turistička potrošnja značajno pridonosi povećanju razmjerno malog nacionalnogtržišta omogućavanjem takozvanog nevidljivog izvoza. Dodao je kako je danas turizam izišao iz okvira industrije i postao društveno - ekonomski fenomen. Njegov daljnji razvoj i formiranje proizvoda i otvaranje novih destinacija trebao bi biti rezultat prethodnih iskustava u kombinaciji s novim trendovima i željama turističkih potrošača, imajući na umu specifičnost regije i načela održivog razvoja.

Valjalo je istaknuo kako je u budućnosti potrebno puno više tematizirati održivi razvoj, definirati jasnu strategiju i postaviti ciljeve te uvesti mehanizme koji osiguravaju razvoj na održiv način.

Turizam ne čine samo infrastruktura već prvenstveno ljudi koji u njemu rade kazao je, napominjući kako Ministarstvo turizma provodi niz aktivnosti s ciljem jačanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao prioritetnom cilju. Također, nastavlja s pripremom izmjena i dopuna zakonske regulative kako bi se osigurala kvalitetna priprema i provođenje turističke sezone te olakšalo poslovanje u turističkom sektoru.

Cro Summer Job – sajam sezonskih poslova 2012
Želja nam je također, rekao je, pronaći najbolje modele privatizacije preostalih turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te u što većom mjeri iskoristiti potencijal bivših vojnih objekata.

Strategijom razvoja hrvatskog turizma želi se definirati dugoročna vizija i ciljevi turizma koji će omogućiti sustavan pristup i jasno postavljanje smjernica za upravljanje turizmom te povlačenje sredstava iz fondova EU-a. Strategija koja je u izradi bit će prva prava strategija od samostalnosti Hrvatske, rekao je Valjalo.
 
U sklopu sajma CroTOUR održat će se radionice B2B – susret touroperatora i turističkih tvrtki "Buy Croatia" za 2012. i ugovaranje za 2013. kao i upoznavanje s potrebama i željama kupaca turističkih aranžmana i konkurencijom.

Također, na Zagrebačkom velesajmu se od 9. do 12. svibnja održava I Cro Summer Job – sajam sezonskih poslova 2012. Mladima je ovo idealna prilika upoznati se s poslodavcima, na licu mjesta predati svoje životopise, prijaviti se na otvorena radna mjesta i informirati o uvjetima za zaposlenje te obaviti intervjue. Također, studentima i učenicima nudi se šansa pronalaska savršene ljetne prakse. Ujedno će biti predstavljen I novi portal UhvatiPosao.hr, mjesto koje omogućava brz i jednostavan pronalazak honorarnih poslova na tržištu, što ga čini idealnom adresom za sve one koji traže sezonski posao.

Održat će se i stručni skup na temu "Hrvatske turističke agencije ususret ulasku u EU", a bit će  održane i skupštine udruga putničkih agencija i hotelijera. Posebno zanimljiv bit će "Cro Summer Job"  u sklopu kojega će se nuditi sezonski poslovi za ovu godinu.

Na sajmu Vinovita izabrat će se i najbolji mladi vinar, dok će u sklopu sajma Hotel & Gastroteh biti održano savjetovanje o strategiji održivog turizma.
 
Poljski poduzetnici na danima turizma i enogastronomije
 
Danas su Zagrebački velesajam posjetili poljski gospodarstvenici, proizvođači iz prehrambenog sektora, na čelu sa Boženom Borkowskom, I. savjetnicom u Veleposlanstvu Republike Poljske u Zagrebu, odjel za promociju trgovine i ulaganja. Poljski poduzetnici su u posjetu Zagrebu te su se vrlo rado odazvali pozivu Zagrebačkog velesajma da posjete sajmove sajmove turizma, vina, inovativne gastronomije i opreme za hotele i ugostiteljstvo na Danima turizma i enogastronomije u sklopu kojih se održavaju Crotour, Inga, Vinovita i Hotel & Gastroteh.
 
Poljsku delegaciju primili su Vesna Cvitanović i voditelji projekata koji su im zaželjeli dobrodošlicu te uz kratku prezentaciju sajmova iz njihove domene, pozvali na izlaganje na Zagrebačkom velesajmu.

 
 
 
 Podružnica Zagrebački velesajam