Otvorena izložba „Plakati Zagrebačkog zbora i Zagrebačkog velesajma prošlog stoljeća“

U Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga predsjednik Uprave Ivo Čović danas je svečano otvorio izložbu pod nazivom „Plakati Zagrebačkog zbora i Zagrebačkog velesajma prošlog stoljeća.

Ovo je peta po redu tematska izložba u Centru, a osnovni cilj je informiranje građana o djelatnostima Zagrebačkog holdinga od kojih veći broj njih ima stoljetnu tradiciju u gradu.

- Zadovoljstvo mi je otvoriti izložbu ručno dizajniranih plakata Zagrebačkog velesajma. Neki od njih autorska su djela poznatih slikara, poput Ljube Babića, a najstariji primjerak datira iz 1909. godine. Izložbama u Centru za korisnike želimo ovaj prostor približiti građanima, a osim izložbi, u ovim ćemo prostorima uskoro početi organizirati tematska predavanja za građane, na kojima će ih stručne osobe iz naših podružnica poučavati različitim korisnim djelatnostima potrebnim u svakodnevnom životu, kao na primjer kako urediti vrt i slično - rekao je Ivo Čović.

Plakati kakve danas poznajemo, postojali su i prije stotinu godinu i bili su jedino sredstvo oglašavanja. Po kvaliteti samih plakata i njihovih grafičkih rješenja, Zagrebački velesajam bio je među prvima koji ih je koristio na taj način i čija se priča o stasanju i bogatoj povijesti tijekom posljednje 104 godine prati i kroz oglasne plakate.

Članica Uprave Alenka Košiša Čičić - Šain rakla je kako će se na kalendaru Zagrebačkog holdinga za sljedeću godinu najvjerojatnije naći upravo te slike starih plakata Zagrebačkog velesajma.

Izložba potvrđuje kako najvišu estetsku razinu i likovnu kvalitetu plakati dosižu u četvrtom desetljeću prošlog stoljeća dok je kvaliteta dizajna plakata 50-tih i 60-tih godina ostala u okviru grafičkih i dizajnerskih načela toga vremena. Za to su zaslužna velika imena grafičkih dizajnera, umjetnika i slikara poput Vladimira i Zvonimira Mirosavljevića, Božidara Kocmuta, Ljube Babića, Nikole Tučana, Emila Vičića, Maksimilijana Vanke, Zdenke Sertić i drugih. 
 


Plakate potpisuju veliki grafički dizajneri, umjetnici i slikari poput Vladimira i Zvonimira Mirosavljevića, Božidara Kocmuta, Ljube Babića, Nikole Tučana, Emila Vičića, Maksimilijana Vanke, Zdenke Sertić i drugih.


Vezane vijesti:

Izložba „Vidljivo o nevidljivom“ povodom 150. godišnjice Gradske plinare
Otvoren drugi dio izložbe "U susret 90 - oj godišnjici Čistoće"
Svečano otvorenje izložbe u Centru za korisnike
Izložba „ Otpad je naša briga“ u Centru za korisnike