Na Zagrebačkom velesajmu otvorena 39. AMBIENTA

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije - Ambienta. Sajam je otvorio, u ime  pokrovitelja  - Ministarstva poljoprivrede RH,  ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Sajam traje do nedjelje  14. listopada.  
 
Pozdravljajući nazočne, direktor Zagrebačkog velesajma Milan Trbojević naglasio je kako na 38.000 četvornih metara izložbenog prostora, u 10 velesajamskih paviljona, izlaže 341 izlagač  iz 25 zemalja.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina podsjetio je da u tržišnom pozicioniranju marketing ima značajno mjesto, a Ambienta je zasigurno mjesto gdje, oni koji  prihvate marketinški koncept u kreiranju poslovanja i proizvodnje, baziran na  tržišnim informacijama uz istovremeno kreiranje vlastitog modela, mogu znatno ojačati konkurentsku snagu i moć.
 
Ocijenio je da drvna industrija, poglavito zbog  izvozne orijentiranosti, povezanosti s građevinskim sektorom i kupovnom moći domaćeg tržišta, osjeća negativan  utjecaj gospodarske krize.  

- Izvozna tržišta se lagano otvaraju pa hrvatska drvna industrija sve više poprima pozitivno obilježje. Kako bismo potvrdili  rečeno podacima, izdvojimo vanjskotrgovinsku robnu razmjenu drva, proizvoda od drva i namještaja koji pokazuju da je tijekom 2010. u odnosu na 2009.  godinu  izvoz povećan čak za 18,4 posto, dok je uvoz za 39,11 posto manji od izvoza. U prvih osam mjeseci ove godine izvoz bilježi blagi pad, ali isto tako i uvoz- rekao je Jakovina.
 
Vlada RH ove će godine, nastavlja ministar, dodijeliti drvnoj industriji 59,5 milijuna kuna nepovratnih namjenskih sredstava, a resorno će ministarstvo  sufinancirati  promidžbu finalnih proizvoda na domaćim  i inozemnim sajmovima. Kroz projekt "Drvo je prvo", do sada je uloženo oko 11,5 milijuna kuna, uključujući i 1,5 milijun u 2012. godini.
 
- Tom treba dodati i sredstva drugih ministarstava i Hrvatskih šuma koje kroz različite benefite pomažu drvnoj industriji- zaključio je Jakovina, obećavši da će Vlada RH i dalje pomagati u okvirima svojih mogućnosti.

U sklopu Ambiente bit će održani mnogobrojni stručni skupovi, natjecanja, specijalizirane izložbe, prezentacije i nagradne igre za posjetitelje.

 
Podružnica Zagrebački velesajam
 
iz ponude sajma Ambienta izdvojili smo: