Cijena prirodnog plina ista

Novi način obračuna potrošnje plina od 1. siječnja 2012.godine  te pojašnjenje strukture prodajne cijene plina kućanstvima bile su glavne teme današnje emisije Radio Sljemena "Zagrebački razgovori". Iz Gradske plinare Zagreb u emisiji su gostovali Davor Kukić, rukovoditelj prodaje prirodnog plina, Renata Tomić iz Službe za informiranje te Bruno Ivković, rukovoditelj Službe investicija.

- Novo obračunavanje energije neće značiti nove cijene prirodnog plina ili nemogućnost vlastitih izračuna potrošnje – naprosto se radi o usklađivanju s Pravilnikom o organizaciji tržišta prirodnog plina po kojem na uplatnicama mora biti iskazana potrošnja plina u kW/h. Po novom će potrošnja biti iskazana i u m3 i u kW/h. Cijena prirodnog plina ostaje ista, odnosno 2, 341 kune po kubnom metru- objasnio je Davor Kukić.

Na upit građana zašto od nedavno dobivaju veće iznose na uplatnicama, Kukić je objasnio analizom strukture prodajne cijene plina.

-Riječ je o tome da su zakonskom odredbom od 1. siječnja ove godine ukinute posebne mjere kućanstvima, koje je od 1. siječnja 2010. subvencionirala Vlada, a iznosila je nešto višeod 8 lipa po kubičnom metru. Stoga se račun u konačnici uvećao, no ne više od četiri posto. Također, u formiranju prodajne cijene plina ulogu igra i PDV, koji je od 1. ožujka 25 posto, pa je i po toj osnovi došlo do malog povećanja. No, važno je naglasiti da je cijena tarifne stavka prirodnog plina ostala ista- nastavio je Davor Kukić.

Građane, koji su se u usitinu velikom broju javljali u emisiju, zanimali su i načini na koje mogu dostaviti stanje svojih plinskih brojila. Renata Tomić iz Službe ze informiranje rekla je da se građani mogu javljati na telefon za kupce 01/ 6184 601, dok reklamacije mogu poslaiti na e-mail adresu opskrba@gpz-opskrba.hr.

O planovima daljnje plinifikacije u Zagrebu te ovogodišnjim investicijama govorio je Bruno Ivković, rukovoditelj Službe investicija. Najavio je da će tijekom ove godine plinifikacijom biti obuhvaćeni dijelovi Sesveta, Petruševec te Savica Šanci.

Nekoliko građana uputilo je pohvale na rad Gradske plinare Zagreb te ljubaznost osoblja.