Dobit Holdinga u 2009. - 39 milijuna kuna

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Ivo Čović pojasnio je aktualnu poslovnu situaciju, prije svega najnovije kreditno zaduživanje kod Zagrebačke banke u iznosu od 280 milijuna kuna. Naime, riječ je o kratkoročnom zaduženju s rokom otplate do godinu dana, kojim će se podmiriti dospjele obveze na realizaciji započetih investicijskih projekata (nabava tramvaja i autobusa, dovršetak stambenog naselja Sopnica-Jelkovec, izgradnja DV Sesvetski Kraljevac, OŠ Sesvetski Kraljevac, DV Šumska jagoda, Ustanova socijalne skrbi Duga i bazen Svetice), prije realizacije dugoročnog kredita u iznosu od 100-tinjak milijuna eura.

„Kratkoročnim zaduženjem željeli smo podmiriti dospjele obveze, koje nam služi kao prijelazno razdoblje do dugoročnog zaduženja. Točno je da oko 140 milijuna kuna mjesečno odlazi na plaće gotovo 13 tisuća zaposlenih. Međutim, prosječan mjesečni prihod Zagrebačkog holdinga je oko 330 do 350 milijuna kuna što je dostatno ne samo za podmirivanje plaća već i za podmirivanje tekućih obveza“, ustvrdio je predsjednik Uprave Ivo Čović.

Pojasnio je i kako potencijali kojima ZGH raspolaže za vraćanje kredita leže i u prodaji stanova Sopnica-Jelkovec, prodaji Zagrepčanke te komercijalizaciji zemljišta TŽV Gredelj. Također je napomenuo da je poslan prijedlog za rebalansom proračuna prema Gradu Zagrebu, kojim se traži povećanje proračunske stavke "Kapitalni transferi" za 202,14 milijuna kuna, koliko iznosi godišnja rata leasinga za 214 ZET-ovih autobusa i depozit za osiguranje plaćanja zakupnine Arene Zagreb. Navedeni depozit u iznosu od 65 milijuna kuna obveza je Grada Zagreba koju je podmirio Zagrebački holding d.o.o.

Prema konsolidiranom financijskom izvještaju za 2009., koje će uskoro biti objavljeno, dobit grupe Zagrebačkog holdinga d.o.o. iznosi 39 milijuna kuna.