U SGE projekt uključeno 12 podružnica

13. listopada 2011. - Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Zagrebački holding organizatori su prezentacije projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (SGE), koja je danas, 13. listopada održana u  konferencijskoj dvorani Centra za korisnike, u Ulici grada Vukovara 41. Nastavak je to suradnje između Holdinga i UNDP-a uspostavljene ove godine, na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja. U proteklih nekoliko mjeseci u projekt je uključeno 12 podružnica u kojima su imenovane EE radne grupe (radne grupe za energetsku efikasnost). U tijeku je uključenje i ostalih članica Zagrebačkog holdinga u projekt. 
 
Prema riječima Jelene Kremenjaš, voditeljica projekta za Zagrebački holding ispred UNDP-a, SGE projekt dio je većeg projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji UNDP i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) provode u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Globalnim fondom za okoliš. Cilj projekta je podizanje svijesti građanstva o efikasnoj potrošnji energije te poticanje primjene ekonomski isplativih, energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga u Hrvatskoj.

Provedba mjera SGE-a u Zagrebačkom holdingu ima za cilj uvođenje sustavnog i kontinuiranog gospodarenja energijom u objektima u vlasništvu i na korištenju Zagrebačkog holdinga kako bi se smanjila potrošnja energije i vode, a time i smanjila emisija CO2.

Kako je prilikom otvorenja konferencije istaknuo predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Ivo Čović, učinkovit sustav za gospodarenjem otpadom i energijom je primarni interes Zagrebačkog holdinga u čemu se očekuje puna suradnju svih voditelja podružnica i direktora društava. Također je istaknuo kako središnji EE tim ima punu potporu Uprave.

Uz članove EE radnih grupa iz podružnica, na današnjoj prezentaciji sudjelovao je i voditelj SGE projekta u Hrvatskoj ispred UNDP-a, Goran Čačić. Predstavljena su i dva razvojna programa:
  • Sustav gospodarenja otpadom kroz projekt Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj koji je ispred EE radne grupe podružnice Čistoća predstavio Bojan Ribić te
  • Sustavno gospodarenje energijom u vodoopskrbi – podizanje energetske učinkovitosti vodocrpilišta koji je predstavio Želimir Delač iz EE radne grupe podružnice ViO.
Moguće milijunske uštede
Svi sudionici prezentacije završili su stručno usavršavanje za energetske savjetnike koji kontinuirano provodi UNDP. Kako saznajemo od  Zorana Nada, voditelja središnjeg EE tima u Zagrebačkom holdingu i njegova zamjenika, Dražena Šoštarića, energetski savjetnici će u daljnjim aktivnostima projekta kontinuirano pratiti potrošnju energenata, provoditi preliminarne energetske preglede objekata, analizirati stanje te predlagati i provoditi mjere energetske efikasnosti kao i EE razvojne projekte. Također će organizirati motivacijske radionice za sve zaposlenike Društva Zagrebački holding. Svi podaci o objektima i potrošnji energenata unose se u jedinstveni informacijski sustav (ISGE) putem kojeg se prati potrošnja energenata, a samim time provođenje i učinak mjera energetske efikasnosti.

Veći dio sredstava potrebnih za provođenje EE razvojnih projekata energetske efikasnosti nastojat će se prikupiti iz fondova FP7, CIP, IPA, EE FZOEU, te iz  kohezijskih i strukturnih EU fondova, a dio bi trebao osigurati Zagrebački holding.

- Svjetska iskustva pokazala su da se uspostavom SGE-a ukupan godišnji trošak za energiju, uključujući i vodu, smanjuje za najmanje 10 posto. U sustavu kao što je naš radi se o respektabilnim brojkama, jer se na energente godišnje troši oko 250 milijuna kuna - zaključuje Zoran Nad.