Vrata ZGOS-a uvijek otvorena za suradnju

24. prosinca 2010. - Na inicijativu i pod pokroviteljstvom podružnice ZGOS, krajem prošlog tjedna u društvenom domu Jakuševec održan je koncert Večer zajedništva. Organizator koncerta su Udruga žena Jakuševec i KUD Mičevec, a koncert ima i humanitarno obilježje. Ova inicijativa samo je jedna u nizu koje ZGOS provodi na području župe Jakuševec, a sve s ciljem odgovornog poslovanja prema društvenoj zajednici u kojoj podružnica djeluju.

Kako nam je rekao voditelj podružnice, Zlatko Milanović, inicijativu su pokrenuli prije dvije godine sa željom zbližavanja sa stanovnicima Mičevca i Jakuševca.

- Svjesni smo odgovornosti spram lokalnog stanovništva jer našim smo smećem izmijenili ovaj kraj. Tek sa sanacijom smetlišta učinjeni su značajni pomaci na bolje. Primjerice, 90-tih godina svi dvorišni zdenci bili su zagađeni.  U župi Jakuševec, kojoj priprada i Mičevec, redovito jednom na mjesec održavaju se sastanci na kojima obavezno sudjelujemo i nastojimo riješiti sve probleme na koje nam se ukaže, kaže voditelj podružnice.

Prema riječima Josipa Štarkelja, donedavnog voditelja Mjesnog odbora Mičevec, podružnica ZGOS u svakom pogledu ponaša se društveno odgovorno. Odlagalište ne možemo izmjestiti, ono je nastalo davno prije, još 1966. godine, kaže Štarkelj.

- Stanje koje smo zatekli bilo je kaotično, sve je bilo zagađeno, od vode i zemlje do zraka. U međuvremenu odlagalište je sanirano i njime se upravlja na vrlo dobar način. Sa ZGOS-om smo stalno u kontaktu te ukoliko primijetimo da nešto na odlagalištu nije u redu, odnosno da ugrožava stanovnike, tada to zajedno s voditeljem podružnice riješimo na najbolji mogući način. I uvijek reagiraju. Napravili smo niz pomaka, od samog čišćenja Jakuševca, povremenog čišćenja i samog mjesta Mičevca, mislim pri tom na ulice. Danas imamo vodu i kanalizaciju i što je izuzetno važno, imamo odlagalište koje u daleko manjoj mjeri zaudara.

Naučili smo živjeti zajedno
Vrata ZGOS-a do sada su nam uvijek bila otvorena. Čak smo jedno vrijeme, od 2003. do 2008. godine, gotovo svakih 14 dana održavali redovite sastanke na kojima smo raspravljali o svim pozitivnim i negativnim pojavama u župi Jakuševec. Kroz sve te godine i kroz suradnju naučili smo živjeti zajedno - zaključuje Vladimir Štarkelj.

Župi, odnosno Mičevcu i Jakuševcu podružnica plaća i ekološku rentu, 25 kuna od svake tone odloženog otpada za svako selo.

Podružnica pripomaže i u gradnji crkve, i to organizacijom izložbi.

- Pomagat ćemo i nadalje. Činit ćemo što god treba i što možemo jer bez pomoći stanovnika Jakuševca i Mičevca sve bi bilo puno teže. Mi, Grad Zagreb i Zagrepčani moramo se ponašati odgovorno te moramo biti i više nego zadovoljni načinom na koji stanovnici Mičevca i Jakuševca prihvaćaju sve naše smeće i žive uz njega - poručuje voditelj podružnice ZGOS Zlatko Milanović.