Novi galenski i analitički laboratorij Gradske ljekarne Zagreb

19. studenoga 2010. - Gradska ljekarna Zagreb danas, u petak, 19. studenog otvorila je u Buzinu novi galenski i analitički laboratorij. Riječ je o projektu vrijednom 35 milijuna kuna koji je Gradska ljekarna u potpunosti financirala iz vlastitih sredstava, odnosno bez kreditnog zaduženja. Novi laboratorij sagrađen je radi unaprjeđenja poslovanja kroz razvoj i uvođenje novih pripravaka te povećanja kapaciteta proizvodnje galenskih pripravaka.

Naime, dosadašnji dnevni kapacitet proizvodnje galenskih pripravaka iznosio je do 3000 pakiranja različitih pripravaka što, prema analizama, nije zadovoljavalo sve potrebe tržišta. U novom prostoru očekuje se višestruko povećanje kapaciteta proizvodnje te će se, primjerice moći proizvoditi oko 40 tisuća tableta dnevno. Također se očekuje i povećanje prihoda galenskog laboratorija za 6 do 10 puta. Prostor i svi tehnološki procesi prilagođeni su GMP standardima i u potpunosti odgovaraju zahtjevima Europske unije.

Povećanje prihoda uz otvaranje novih radnih mjesta
Prema riječima ravnateljice Gradske ljekarne Zagreb, Mile Bucalić, vrijednost ovog projekta je višestruka. Novim galenskim laboratorijem osigurava se vlastita izrada lijekova i dodataka prehrani za potrebe pacijenata i cjelokupnog građanstva Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Otvara se i velika mogućnost suradnje sa zdravstvenim i ljekarničkim ustanovama, koje u svojim prostorima nemaju uvjete i mogućnosti za izradu i analizu galenskih pripravaka. U dogledno vrijeme planira se i uvođenje druge smjene što otvara mogućnost zapošljavanja novih stručnih djelatnika.

Vrijednost investicije istaknuo je i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović rekavši da cjelokupan projekt na određeni način simbolizira poslovna usmjerenja Uprave - da se vlastitim sredstvima, koliko god je to moguće, realiziraju projekti koji s jedne strane povećavaju prihode, a s druge strane podižu kvalitetu usluge.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također je ocijenio projekt Gradskih ljekarni Zagreb kao velik uspjeh i za Zagreb i za Hrvatsku jer u vrijeme krize vlastitim sredstvima unaprjeđuju poslovanje i otvaraju nova radna mjesta.

Novi galenski laboratorij obišli su i predsjednik Upravnog vijeća Gradske ljekarne Zagreb Igor Rađenović, članica Uprave Holdinga Alenka Košiša Čičin-Šain, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar te brojni drugi.
 
Galenski i analitički laboratorij u Buzinu  
  • Vrijednost investicije: 35 milijuna kuna
  • Financiranje: vlastita sredstva
  • Bruto površina: 4000 četvornih metara
  • Površina poslovne zgrade: 2000 četvornih metara
  • Dosadašnji prihod galenskog laboratorija: oko 10 milijuna kuna
  • Očekivano povećanje prihoda: 6 do 10 puta
  • U planu otvaranje novih radnih mjesta
  • Prilagođen GMP standardima i zahtjevima EU

FOTO GALERIJA