Okrugli stol o zelenoj javnoj nabavi

14. svibnja 2014. U sklopu međunarodnog projekta GPP2020, na Zagrebačkom energetskom  tjednu, jučer 13. svibnja u prostorima Tribine Grada Zagreba, Zagrebački holding sudjelovao je na okruglom stolu pod nazivom „Zelena javna nabava kao potpora za ostvarenje EU ciljeva 20-20“.  O primjerima dobre prakse u javnoj nabavi govorio je direktor Službe za javnu nabavu ZGH Ivan Markus.

„Green public procurement – GPP2020“ ili „Promocija zelene javne nabave kao potpora ostvarenju ciljeva 2020” je međunarodni projekt u kojem kao partner sudjeluje i program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Projekt je namijenjen javnim upravama i uredima koji sudjeluju u procesima javne nabave, financira se sredstvima programa Intelligent Energy Europe, a glavni koordinator projekta je „ICLEI Europe – lokalne vlasti za održivost“. Započeo je 1. svibnja 2013. godine i trajat de to 30. travnja 2016. godine.

Osnovni mu je  cilj uskladiti nisko-ugljičnu nabavu diljem Europe kako bi se podržali ciljevi EU-a u postizanju 20%-tnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, 20%-tnog povećanja udjela obnovljive energije 20%-tnog povećanja energetske učinkovitosti do 2020. godine.
Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, sudjeluje u projektu okupljajući javne uprave koje žele provoditi zelenu javnu nabavu i time doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja klimatskih promjena na stanje u okolišu.
 
Zagrebački energetski tjedan traje od 12. do 17. svibnja, a u bogatom programu događanja moći će se sudjelovati na brojnim eko radionicama, okruglim stolovima, pogledati izložbe, a sve će se odvijati na različitim lokacijama ( pogledajte u PROGRAMU DOGAĐANJA).