Pokretanje disciplinskog postupka zbog nanošenja štete ugledu Holdinga

26. ožujka 2014. Temeljem anonimne predstavke i naloga Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o., Služba za unutarnju reviziju i kontrolu je u društvu Vodoopskrba i odvodnja provela kontrolu utvrđivanja krivotvorenih diploma i svjedodžbi zaposlenika i postupanja društva VIO po utvrđenom te ponovnog zapošljavanja ili angažiranja putem agencije za privremeno zapošljavanje te je utvrđeno:

1. VIO je u periodu od 01.01 .2010. zaključno s 18.3.2014. utvrdio postojanje 14 nevjerodostojnih odnosno krivotvorenih diploma i svjedodžbi kod 12 zaposlenika VIO-a, 1 bivše zaposlenice ViO-a koja je u postupku utvrđivanja vjerodostojnosti diplome sklopila ugovor o radu sa Zagrebačkim holdingom d.o.o. i jednog radnika angažiranog putem agencije za privremeno zapošljavanje.
2. VIO je sa zaposlenicima koji su nevjerodostojnu odnosno krivotvorenu diplomu i svjedodžbu uporabili kao pravu diplomu i svjedodžbe sklopio sporazume o prestanku ugovora o radu umjesto izvanrednih i/ili redovnih otkaza ugovora o radu uvjetovanih skrivljenim ponašanjem radnika. 15. veljače 2011. godine VIO je podnio kaznene prijave protiv 12 zaposlenika radi krivotvorenja isprava.
3. VIO je putem agencije za privremeno zapošljavanje angažirao 7 bivših radnika, unatoč činjenici da je za te radnike prethodno u postupku provjere vjerodostojnosti njihovih svjedodžbi utvrđeno da su neosporno nevjerodostojnu odnosno krivotvorenu svjedodžbu uporabili kao pravu i temelju njih zasnovali radno donos, a koji im je sporazumno prestao i protiv kojih je VIO podnio kaznene prijave.

Temeljem ovog nalaza, VIO-u  je naloženo utvrđivanje načina angažmana i odgovorne osobe za angažman ovih radnika, odnosno pokretanje disciplinskog postupka za nanošenje grube štete ugledu Zagrebačkom holdingu d.o.o. iz članka 4. Etičkog kodeksa Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Pravilnika o radnim odnosima.