Sajmovi Nautika, Hotel & gastroteh i Inga na Velesajmu

17. veljače 2014. Na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 23. veljače održavaju se tri atraktivna sajma, Nautika, 23. međunarodni sajam nautilke, Hotel&  gastro teh, međunarodni sajam gastronomije,hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa te Inga. međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija.
Spajanjem ovih sajmova u jedan termin dobili smo zaokruženu cjelinu hrvatske nautičke ponude i enogastronomije.
ZAGREBAČKI SAJAM NAUTIKE
Od 19. – 22. 02. 2014. održavaju se
HOTEL&GASTROTEH 6. međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa
INGA - 6. međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija 
Sajmovi čine zajedničku cjelinu gdje se na jednom mjestu mogu povezati svi proizvođači, distributeri i izlagači koji kroz nautiku i gastronomiju mogu unaprijediti hrvatsku turističku ponudu.
 
U 5 punih paviljona na površini od 13.800 kvadrata, sajmovi će okupiti 386 izlagača iz 29 zemalja.
Zemlje sudionice: Australija, Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Japan, Kina, Koreja (Južna), Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Njemačka, Poljska, Portugal, SAD, Slovenija, Slovačka, Srbija, Šri Lanka, Španjolska, Švedska, Tajland, Tajvan, Turska, Velika Britanija i Sj. Irska
 

23. ZAGREBAČKI SAJAM NAUTIKE

paviljoni 8a, 9, 11a, 10a
Specijalizirana međunarodna nautička izložba koja se tijekom proteklih godina potvrdila kao najposlovniji nautički sajam u regiji i mjesto okupljanja poznatijih svjetskih proizvođača plovila  i domaćih brodograditelja održava se od 19. – 23. 02. 2014.
Sajam je nezaobilazno mjesto okupljanja inozemnih proizvođača plovila, kao i domaćih brodograditelja.
U četiri ispunjena sajamska paviljona bit će izložena ponuda brodova, brodskih motora, oprema za ronjenje, ribolov i jedrenje te nautička odjeća i obuća.
Za podizanje nautičke ponude, svakako su tu hrvatski mali brodograditelji koji će posjetiteljima ponuditi ono najzanimljivije iz njihovih škverova. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici u Zagrebu.
 
Hrvatskim malim brodograditeljima nude se posebne pogodnosti kako bi posjetitelji u sajamskim paviljonima mogli vidjeti ono najzanimljivije iz njihovih škverova. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici u Zagrebu, a tu su i mnogobrojna atraktivna plovila renomiranih stranih proizvođača - BRODOGRADNJA PIČULJAN, GRGINIĆ JAHTE, LEIDI, PEARL SEA, DELPHIA, DRAGO BOATS, FOUR WINNS, GLASTRON, RINKER, AD BRODOVI, ALFEJ BRODOVI, BIMEX PROM, ATLANTIC,RANIERI, QUICKSILVER, REMIA PLAST, RIS MARINE, ARBA, BURA BRODOVI, FALKOR BRODOVI, BARRACUDA ..
Ovogodišnji sajam prilika je da se svi posjetitelji upoznaju s kvalitetom domaće male brodogradnje koja uistinu ima što pokazati bez obzira na tržište danas i općenito gospodarsku  situaciju. Većini naših brodograditelja upravo ovaj sajam predstavlja centralno mjesto promocije novih plovila koja svake godine obogaćuju ponudu sajma i svjedoče o dugogodišnjoj tradiciji hrvatske brodogradnje.

PREMIJERE BRODOVA

Među mnogobrojnim plovilima koja iz hrvatskih brodogradilišta stižu u paviljone Zagrebačkog velesajma, ističu se četiri svjetske i hrvatske premijere nova motorne jahta MIRAKUL 40 dužine gotovo 12 m (Grginić jahte), PEARL SEA 31 HT - atraktivna motorna jahta dužine gotovo 10 m (Pearl Sea Yachts), PIČULJAN ELEVEN FLY (Brodogradnja Pičuljan) i atraktivna brodica s vanbrodskim motorom Leidi 800 (Leidi).
Na štandu portala nautica-portal.com očekuje vas HRek - hrvatski hibridni koncept ekološki neutralnog broda pogonjenog vjetrom i električnom energijom prikupljenom putem solarnih panela rezultat je suvremenog promišljanja o neophodnosti drugačijeg i odgovornijeg odnosa prema moru i okolišu, stvoren da pruži najviše nautičkih užitaka upravo na hrvatskom dijelu obale, u brojnim lukama i lučicama, uvalama i skrovitim mjestima stotina jadranski otoka. Njegov autor i dizajner Joso Perković na specifičan je način iskoristio svoje pomorsko znanje i iskustvo kako bi stvorio brod sa brojnim poboljšanjima plovnih karakteristika, inovacijama u položaju i građi jarbola i jedrilja, te funkcionalnim rješenjima stabilnosti, građen suvremenim tehnikama i materijalima. Dodatne su mu posebnosti izuzetna sigurnost plovila, izvrsne maritimne karakteristike i laka upravljivost, zbog koje HRekom 1000, unatoč njegovoj veličini, s lakoćom upravlja samo jedna osoba.
Osim plovila svih vrsta, Zagrebački nautički sajam je najjači nautički sajam u Hrvatskoj po ponudi  brodskih motora, na sajmu se predstavljaju YAMAHA, HONDA, MERCURY, TOHATSU, VOLVO PENTA, STEYR, EVINRUDE, YANMAR, SUZUKI. Bogata je ponuda opreme za ronjenje, ribolov, jedrenje, nautičke obuće i odjeće.
 
ATRAKCIJE ZA POSJETITELJE
 
Surf & Kajak show, atraktivan program u organizaciji Surfmania tima prezentirat će sve novosti vezane uz windsurfing i kajake.
U paviljonu 10a bit će postavljen bazen u kojem će ronioci iz Hrvatske i inozemstva demonstrirati svoje umijeće. Ronilački klubovi okupljeni oko bazena ponuditi će i svim zainteresiranim posjetiteljima sajma da navuku ronilačku opremu, uđu u bazen i iskušaju se kao pravi ronioci. Održat će se i seminar o ronjenju na dah kao i promocija ronjenje u vatrogastvu.
 
U kolovozu ove godine obilježava se 100-ta obljetnica potonuća putničkog broda „Baron Gautsch“, najpoznatije olupine Jadranskog mora. Tim povodom nakon otvorenja sajma održat će se kratka promocija povodom tog događaja.
 
(više o brodu i ronjenju u vatrogastvu u prilogu ove informacije)
 
Ronjenje na dah ili apnea je ronilačka disciplina kojom se ljudi bave od davnina. U subotu, 22. ožujka u bazenu u paviljonu 10a ronilac Jure Daič iz Slovenije pokušat će roniti 10 minuta na dah.
 
(program događanja u prilogu press informacije)
 
NAGRADNA IGRA ZA POSJETITELJE
                                             
Glavna nagrada
Gumeni čamac na napuhavanje YAM 340S  i
Vanbrodski motor Yamaha F6CMHS
Sponzor: TM Zagreb
 
2. nagrada
Krstarenje za 6 osoba - 7 dana najma jahte Linssen Grand Sturdy 29.9 AC
sponzor: Cantal Marine - Linssen Yachts, Ljubljana
 
(popis ostalih nagrada u prilogu informacije)
 
Javno izvlačenje dobitnika održat će se u nedjelju 23. veljače 2014. u 17,00 sati u paviljonu 10a, štand 25, ronilački klub NEMO ADRIATIC. Rezultati javnog izvlačenja dobitnika biti će objavljen na web stranicama Zagrebačkog velesajma.
 
 
paviljon 8
Uoči turističke sezone, od  19. do 22. veljače 2014. godine, na Zagrebačkom velesajmu održavaju se HOTEL&GASTROTEHInGa,  međunarodni sajmovi hotelsko ugostiteljske opreme, hrane, pića i gastronomskih inovacija.
 
Većina emitivnih turističkih zemalja prepoznaje Hrvatsku kao vrlo poželjnu destinaciju stoga je gradnja i opremanje novih hotela, ugostiteljskih objekata, kao i osuvremenjivanje postojećih turističkih kapaciteta, uz promicanje prepoznatljive gastronomije, jedna je od strateških razvojnih odrednica hrvatskog turizma.
 
U skladu s potrebama i interesom tržišta, HOTEL & GASTROTEH 2014. održava se  s ciljem da uoči turističke sezone na jednom mjestu okupi i poveže proizvođače, distributere i ostale čimbenike HoReCa sektora.
 
Početak godine vrijeme je kada se ugostitelji i hotelijeri  intenzivno pripremaju za turističku sezonu stoga je ovaj sajam izuzetna prilika za okupljanje i povezivanje na jednom mjestu proizvođača i trgovaca  hotelsko-ugostiteljske opreme, hrane i pića te distributera i ostalih čimbenika HoReCa sektora. Osim najznačajnijih hrvatskih tvrtki, veseli i ovogodišnji nastup inozemnih izlagača iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovačke, Slovenije i SAD-a.
 
InGA je sajam koncipiran na modernim gastronomskim spoznajama i potrebama suvremenog čovjeka. Tematski je usmjeren na nova nutricionistička znanja i prilagodbe tehnologije bazirane na znanstveno i zdravstveno opravdanoj gastronomskoj kvaliteti. Naglasak je na organsku, zdravu, funkcionalnu hranu i pića te ekološki uzgoj. Na sajmu će se prezentirati suvremeni trendovi u prehrani i inovacije u gastronomiji, autohtoni prehrambeni proizvodi te oprema i sirovine za prehrambenu industriju.
 
Od najznačajnijih brandova koji će  se predstaviti na ovim sajmovima izdvajamo:
 
  • Winterhalter, Miele, Werner&Pfleiderer, Electrolux, Convotherm Elektrogeräte, Fenma, Weninox, Friulinox, Baron Cucine, Sigma, Rational, Irinox, Meiko, Orved, Hepp, Villeroy & Boch, Marotta Group, Ciani Arredamenti, Aktienbrauerei Kaufbeuren, B+V Stapelsuthl, Posiflex, Zebex, Argox, Motex, TVS i mnogi drugi koji izlažu opremu i pribor za hotele, restorane, barove i druge ugostiteljske objekte.
Udruga slastičara Hrvatske obara Guinnessov rekord u najdužoj roladi na svijetu za humanitarnu akciji
 
Udruga slastičara Hrvatske i Zagrebački velesajam još jednom će prirediti atrakciju za sve posjetitelje – obaranje Guinnessovog rekorda u izradi najduže rolade na svijetu! Izrada najduže rolade na svijetu, duljine preko 150 metara, radit će se u sklopu projekta „Sretna Hrana“, od namirnica koje dokazano usrećuju i podižu razinu serotonina. S obzirom da je čokolada jedna od osnovnih namirnica za koje je dokazano da podiže razinu serotonina, torta će biti napravljena od preko 60 kilograma najkvalitetnije čokolade na svijetu Callebaut. Pokušat ćemo Hrvatsku još jednom smjestiti u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što smo prošle godine izradili najdužu tortu. U ukrašavanju i dekoriranju rolade sudjelovat će i poznate osobe iz javnog života. Duljinu rolade izmjerit će službeni Guinnessov sudac. Završno dekoriranje i službeno mjerenje najduže rolade na svijetu održat će se u subotu, 22. veljače, a sav novac skupljen u sklopu ovog projekta donirat će se udruzi Krug.
 
Svaki posjetitelj koji želi kušati komad legendarne rolade donirat će simboličnu svotu. Ukupan iznos prikupljen u sklopu ovog projekta biti će doniran u humanitarne svrhe. „Sretna Hrana“ je veliki humanitarni projekt Udruge slastičara Hrvatske kojem je cilj, kroz svoje akcije, pomoći onima kojima je to najpotrebnije, bolesnoj djeci i socijalno ugroženim obiteljima.
 
Gastro prezentacije i degustacije za posjetitelje
 
CROTOP 10 - državno natjecanje 10 najboljih hrvatskih kuhara - kulinarsko natjecanje rezervirano za najbolje kuhare iz 2013. godine, gdje će posjetitelji pratiti uživo kako nastaju mala kuharska remekdjela od namirnica s kojim se natjecatelji upoznaju tek neposredno prije natjecanja.
 
Osim brojnih prezentacija i degustacija na štandovima izlagača, na Sajmu će biti organizirano i nekoliko gastro poligona od kojih posebno ističemo i program HRVATSKOG KUHARSKOG SAVEZA u kojem će se predstaviti najpoznatiji hrvatski chefovi. Svakodnevno će se pripremati i degustirati autohtona jela grada Zagreba i Zagrebačke županije, održavati kulinarske radionice, a na sajmu će nastupiti i poznata gastro blogerica Tihana Koprek. Predstavit će se i vodeća slovenska uljara, Tovarna olja Gea d.d. iz Slovenske Bistrice koja ima dugu tradiciju od 110 godina postojanja.  Njihovi glavni proizvodi su biljna ulja, majoneza, salate, umake, prženi luk i sirovine za tvornice stočne hrane (sirova ulja i sačme).
 
Eno-gastronomski doživljaj i ove će godine na svom izložbenom prostoru oplemeniti tvrtka MAM-VIN, te kroz projekt KUHAREVO VINO predstaviti najpoznatije hrvatske kuhare i vinare. Započinjemo i s projektom burze vina s ovogodišnjim naglaskom na sortu graševine u okviru koje će vinari moći ugovarati prodaju vina sa zainteresiranim profesionalnim korisnicima.
 
Prezentacije i degustacije HRVATSKIH OTOČNIH PROIZVODA: autohtoni tradicionalni prehrambeni proizvodi, zdrava i eko hrana - maslinovo ulje, sirevi, pršut, voće, med, kolači, rakije, vino koji su rezultat otočne tradicije, rade se u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.
 
Ako vam je bila želja izrada figurica za tortu ili želite impresionirati goste sa nekom novom slasticom, imat ćete priliku nešto i naučiti. Možete izabrati neku od sljedećih radionica:
 
  • Fruit carving radionica – atraktivno prezentiranje voća i povrća
  • Deserti 21. stoljeća - priprema nekoliko deserata sa prezentacijom na tanjuru
  • Radionica izrade figurica za torte - atraktivni likovi
  • Kola_chic – izrada tijesta, pita i tarteva te prezentacija istih
 
ITPI, organizacija sufinancirana od strane talijanskog Ministarstva za ekonomski razvoj na sajmu će predstaviti projekt "L'Italiano - Original food". Svim posjetiteljima ponudit će besplatno degustaciju isključivo originalnih talijanskih proizvoda. Istovremeno će se isti moći i kupiti. Cilj ovog projekta je promocija 100% talijanskih proizvoda, kako bi krajnji potrošači mogli razlikovati original od kopije.
 
  • Promocija i degustacija vrhunskog bavarskog piva- Aktienbrauerei Kaufbeuren
  • Prezentacija inovativne ambalaže pića za ugostitelje

Svečano otvorenje
Očekuje se da će sajmove svečano otvoriti gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, u srijedu, 19. veljače 2014. u 11.00 sati u paviljonu 10a Zagrebačkog velesajma.
 
Radno vrijeme za posjetitelje:
  • 19. - 22. 2. 2014. od 10:00 do 19:00 sati
  • 23. 2. 2014. od 10:00 do 18:00 sati

Za vrijeme trajanja sajmova parking južno, zapadno i istočno oko Zagrebačkog velesajma je besplatan.

Ulaz za posjetitelje: Južni ulaz

Cijene ulaznica i kataloga:
Ulaznica za jednokratni posjet 30,00 kuna
Paket od dvije jednokratne ulaznice 50,00 kuna
Ulaznica za jednokratni posjet učenika, studenata i umirovljenika 15,00 kuna
Ulaznica za stalni posjet 80,00 kuna
Katalog izlagača 15,00 kuna