120 godina Zrinjevca predstavljeno u reprezentativnoj monografiji

9. prosinca 2013. U povodu 120. obljetnice djelovanja i postojanja Zrinjevca, djelatnici podružnice Zrinjevac u suradnji s nakladničkom kućom AGM pripremili su reprezentativnu monografiju koja je ovih dana izašla iz tiska. Na 256 stranica predstavljena je cjelokupna povijest naše tvrtke, koja je ujedno i povijesni prikaz razvoja hortikulturalnog uređenja grada Zagreba. Monografija je obogaćena i s 278 fotografija koje najzornije prikazuju transformaciju Zagreba u grad bogate hortikulturalne baštine, prirodne ljepote perivoja i vrtova.

Uz povijesni osvrt na nastajanje Zrinjevca kao tvrtke,  u monografiji se nalazi i povijesna priča o nastanku zagrebačkih vrtova i perivoja, zelene potkove te o razvoju održavanja zelenila u Zagrebu, proizvodnji bilja, razvoju navodnjavanja, kompostiranju, izradi projekata krajobraznog uređenja koji su ujedno i prvi korak od ideje do ostvarenja. Tu je i kratak osvrt na izgradnju katastra zelenila koji je nastao kao rezultat napora koje Zrinjevac, uz podršku gradskih institucija, čini kako bi unaprijedio i poboljšao svoje djelovanje u upravljanju i održavanju javnog zelenila. Također je opisan i projekt hortikulturalnog uređenja naselja Novi Jelkovec, maloprodaja te Floraart - međunarodna vrtna izložbi koja je Zagreb već davno prije svrstala u europske gradove.

Kao što je uvodno istaknuo direktor Zrinjevca, Igor Toljan, monografija je svojevrsno priznanje svima koji su nesebično ulagali svoja znanja, ljubav  i pregnuća u stvaranje imena Zrinjevac i tako tijekom dugog razdoblja pridonosili ovom velikom jubileju.

Donosimo kratak presjek naših 120 godina u službi najljepšeg grada na linku.