Otvorena jubilarna 40. AMBIENTA

16. listopada 2013. Na Zagrebačkom velesajmu, ministar poljoprivrede u Vladi RH  Tihomir Jakovina otvorio je jubilarni 40. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije - Ambienta.

Pozdravljajući nazočne na otvaranju, direktor podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević istaknuo je da na ovogodišnjoj Ambienti izlaže 257 izlagača iz 28 zemalja svijeta. Obzirom na činjenicu da su mnogi sajmovi iz drvoprerađivačke branše u Europi otkazani, nastavio je,  Ambienta se i dalje pozicionira kao lider na prostorima jugoistoka kontinenta.

Otvarajući sajam ministar Jakovina iskazao je zadovoljstvo što  među brojnim problemima s ostalim granama koje pokriva njegovo Ministarstvo, s drvoprerađivačkom industrijom značajnijih problema nema.
 
-Dapače, već devet godina ta grana gospodarstva bilježi  pozitivne rezultate. U prvih 6 mjeseci ove godine izvoz iznosi oko 243 milijuna  što je za 3 postotka više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz oko 187 milijuna i bilježi pad od 15 posto. Pozitivni trendovi se nastavljaju i u drugoj polovici godine- ustvrdio je Jakovina.

Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo je 50 milijuna kuna potpora za 120 projekata drvoprerađivača, a čija je ukupna vrijednost preko 200 milijuna kuna. Nije želio kalkulirati brojkama ali je obećao da će u proračunu za 2014. godinu ta potpora biti i znatno veća.

Ambienta je otvorena do nedjelje 20. listopada, a posjetitelji će moći, uz razgledanje najnovijih proizvoda iz domene namještaja i unutarnjeg uređenja, trendova u dizajniranju, sudjelovati u brojnim nagradnim igrama, a za stručnjake iz te domene održavaju se mnogobrojni stručni skupovi.
 
I ove godine najboljim proizvođačima bit će dodijeljena nagrada "Mobil optimum".
 
Podružnica Zagrebački velesajam