Nove cijene ZET-ovih karata

30. rujna 2013. Nove cijene pojedinačnih karata za prometno područje Grada Zagreba bit će u primjeni od sutra, 1. listopada - koštat će 10 kuna! Uskoro i primjena nove Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu, a najveće se promjene odnose na prijevoz kućnih ljubimaca.

CIJENE KARATA:

- sve pojedinačne karte (kupljene na kioscima, u vozilu, prodajnim mjestima ZET-a) od sutra, 1. listopada koštat će 10 kuna! 
- do danas je papirnata karta koštala: 12 kuna izvan vozila, 15 u vozilu, dok je vožnja vrijednosnom bila kao i  po novom cjeniku – 10 kuna; 
- „papirnate karte“ kupljene u vozilu ili na kiosku vrijedit će i dalje 90 minuta u jednom smjeru (kao i do sada); 
- „Vrijednosna karta“ (plastična, elektronička: kupljena i napunjena odabranim iznosom na kiosku ili prodajnom mjestu ZET-a i dalje će vrijediti 90 minuta bez obzira na smjer! 
- karte za noćni promet također su pojeftinile:

umjesto 25 kuna za kartu kupljenu u vozilu, odnosno 20 izvan vozila, putnik će, bez obzira na mjesto kupnje karte plaćati 15 kuna za vožnju na noćnim linijama! 
- smanjene su i cijene višednevnih karata za 1 dan (sa 40 na 30 kuna), za 3 dana (sa 100 na 70), za 7 dana (s 200 na 150) i za 15 dana s 300 na 200 kuna; 
- povoljnije su i vožnje uspinjačom! Umjesto 5 kuna, redovna vožnja košta 4 kune. Hitna vožnja, za koju se plaćalo 40 kuna, jeftinija je za čak 50% i naplaćuje se 20 kuna! 
Korekcije cijena odnose se isključivo na prometno područje Grada Zagreba, dok u drugim zonama cijene ostaju nepromijenjene! 

Primjerice, za vožnju na području Velike Gorice ili Zaprešića putnik će i dalje plaćati 12 kuna izvan vozila i 15 u vozilu kroz lokalno područje, odnosno 10 kuna elektroničkom kartom, a  za vožnju kroz Zagreb još 10 kuna!

● Važnije iz nove Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu:
- prihvaćena na 6. sjednici Gradske skupštine, 26. rujna, stupa na snagu 8 dana od objave u Službenom glasniku Grada Zagreb, dakle – najvjerojatnije od 10. listopada;
- najveće se promjene odnose na prijevoz kućnih ljubimaca. Putnik će, bez obzira na dan i vrijeme, smjeti prevoziti jednu životinju u vozilu. One do 30 cm visine moraju biti u „transportnim kutijama“, a druge na povodniku i s brnjicom, a za sve je obavezna potvrda o cijepljenju protiv bjesnoće;
- karta za prijevoz životinje je 10 kuna i odnosi se na one veće (iznad 30 cm).

Podružnica ZET