Otvoreno reciklažno asfaltno postrojenje u Rakitju

16. 09. 2013. Reciklažno asfaltno postrojenje danas su u Rakitju otvorili  gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin  te voditelj podružnice Zagrebačke ceste Alen Gospočić.

Riječ je o prvom postrojenju  u ovom dijelu Europe koje se temelji na tehnologiji recikliranja starog asfalta pa time donosi značajne uštede u sirovinama i materijalu te doprinosi ekološki osviještenom poslovanju. Koristi  najsuvremeniju tehnologiju za recikliranje frezanog asfalta koji se uklanja sa zagrebačkih prometnica, a kapacitet  proizvodnje novog postrojenja  je 350  tona asfalta po satu  što će s već postojećim kapacitetima od 150 t/h zadovoljiti zahtjeve Grada Zagreba i bliže okolice u narednih 30 godina.

Nova reciklažna asfaltna baza može koristiti udio starog frezanog materijala u omjeru proizvodnje do 60 %. Povrat investicije očekuje se u razdoblju od 4 do 5 godina. 

Glavna namjena postrojenja u narednom periodu je asfaltiranje svih makadamskih ulica Grada Zagreba tenerazvrstanih cesta po gradskim četvrtima koje trebaju pojačano održavanje i presvlačenje novim slojem asfalta.

Svečanosti su prisustvovali i Valentin Gescher, voditelj Odsjeka za gospodarstvo pri Veleposlanstvu SR Njemačke u RH, predstavnik tvrtke Benninghoven Ralf Port, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i ostali predstavnici Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga.

Podružnica Zagrebačke ceste