Reciklažom asfalta Zagrebačke ceste ostvarit će uštede od 15 milijuna kuna

31. 7. 2012. - Povodom puštanja u rad postrojenja za preradu građevinskog materijala i predstavljanja  projekta  reciklaže asfalta, iz baze za recikliranje građevinskog otpada na Jakuševcu za Radio Sljeme govorili su  Alen Gospočić, voditelj podružnice Zagrebačke ceste i Ivan Špehar, voditelj radne jedinice.

- Prednosti  drobiličnog postrojenja za recikliranje građevinskog otpada su  goleme, uštede se broje u milijunima kuna, ekološki je to prava revolucija. Tjedno se proizvede oko 4000 tona recikliranog kamena, koji je kvalitetniji čak i od onoga vađenog u kamenolomu, rekao je Ivan Špehar.

Na ovaj način  za izgradnju cesta koristit će se isključivo reciklirani materijal, te će prestati eksploatacija  sporo obnovljivih prirodnih izvora kamena. Postrojenje za građevinski otpad na Jakuševcu postoji već neko vrijeme i jedino je  u ovom dijelu Europe koje se bavi preradom kamena. 

Kao vrlo važnu informaciju za građane Špehar je  istaknuo da se od nedavno građevinska šuta može potpuno besplatno predati  na odlagalištu Jakuševac , a potrebno je samo donijeti ispunjenu tiskanicu za inertni otpad koja se za 20 lipa može kupiti u svim poslovnicama Narodnih novina.    
                                        
Drugi projekt, reciklaža freznog asfalta vrijedan 32 milijuna kuna,  trebao bi zaživjeti sljedeće godine kada baza za preradu asfalta u Rakitju započne s radom.
Gospočić se pohvalio i činjenicom da su jedni od rijetkih u Europi s takvom  bazom.
- Kvaliteta recikliranog asfalta na vrhunskom je nivou, a projekt je ekološki  potpuno prihvatljiv. Obzirom da Zagrebačke ceste više neće morati kupovati materijal za potrebe izgradnje asfalta, samo na tome u jednoj godini uštedjet ćemo  između 12 do 15 milijuna kuna.  Ako tome pridodamo 7 milijuna koje godišnje uštedimo recikliranjem kamena uštede mogu dosezati i do 20 milijuna kuna, što znači da bi se projekt isplatilo za otprilike godinu i pol, istaknuo je Gospočić.

Ljetno radno vrijeme drobilice radnim danom je od 7 do 20 sati, subotom od 7 do 16,
dok je zimsko radno vrijeme od 7 do 16 sati.