Potpisan Dodatak V. Temeljnom kolektivnom ugovoru

2. kolovoza 2013. - Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Sindikati, potpisali su danas Dodatak V. Temeljnom kolektivnom ugovoru za radnike u trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o.

Dodatkom se utvrđuju sljedeće izmjene:
 
  • "Poslodavac (Zagrebački holding d.o.o.), zbog opravdane potrebe procesa rada, može donijeti odluku o mjestu i načinu obavljanja rada, kojim se radnika upućuje u drugu podružnicu ili organizacijsku jedinicu radi obavljanja poslova istovrsnih poslovima za koje je sklopio ugovor o radu, uz suglasnost sindikata."
  • " Radnici koji rade na poslovima na kojima je priznat staž osiguranja s povećanim trajanjem mogu koristiti najviše 36 radnih dana godišnjeg odmora. Ukupan broj dana godišnjeg odmora ne može iznositi više od 31 radnog dana."
  • "Osnovica za plaću utvrđuje se u visini od 2.884,87 kuna bruto za koeficijent složenosti poslova 1,00 s primjenom od 1. siječnja 2012. godine. Cijena sata rada temeljem osnovice za plaću za 174 sata rada iznosi mjesečno 16,58 kn bruto. Stalni dodatak iznosi 608,00 kn bruto."
  • "Sva radna mjesta na koja se primjenjuje Temeljni kolektivni ugovor razvrstavaju se u deset grupa složenosti sa koeficijentima, vidljivim brojem izvršitelja i otežanim uvjetima rada a sastavni su dio Temeljnog kolektivnog ugovora."
  • "Radnik ima pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla javnim mjesnim i međumjesnim prijevozom, koja je najpovoljnija za poslodavca. Radniku se osigurava naknada troškova prijevoza javnim mjesnim prijevozom, i to kupnjom mjesečne ili godišnje karte javnog prijevoza. Radniku koji koristi međumjesni javni prijevoz priznaje se naknada troškova prijevoza u visini 80% iznosa stvarnih izdataka, prema cijeni karte međumjesnog javnog prijevoza. Visina troška prijevoza dokazuje se potvrdom o cijeni koštanja međumjesne karte prijevoza. Radnik je dužan na zahtjev poslodavca, radi utvrđivanja troška prijevoza, dokazati mjesto stvarnog prebivanja na adresi koju je prijavio poslodavcu."
  • "Radniku se isplaćuje jubilarna nagrada za neprekidni rad u trgovačkom društvu u iznosima priznatim u neoporezive primitke u skladu s važećim poreznim propisima, kako slijedi: Za navršenih 10 godina radnog staža 1500 kn, 15 godina, 2000 kn, 20 godina, 2500 kn, 25 godina radnog staža, 3000 kn, 30 godina, 3500 kn, 35 godina, 4000 kn, 40 godina radnog staža, 5000 kn. Radniku pripada pravo na prigodnu nagradu (regres za korištenje godišnjeg odmora i božićnica) u visini iznosa priznatog u neoporezive primitke, u skladu s važećim poreznim propisima u ukupnom iznosu od najmanje 2500 kn neto, od čega za regres 1500 kn, a za božićnicu 1000 kn."
  • "U slučaju da radnik ostvaruje pravo na otpremninu zbog poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza, otpremnina se određuje u iznosu od 5000 kn neto za svaku navršenu godinu neprekidnog rada kod poslodavca. Ukupan iznos otpremnina ne može biti veći od 150 000 kn.
  • "Ugovorne strane su suglasne da se materijalna i druga prava radnika, utvrđena Temeljnim kolektivnim ugovorom i ovim Dodatkom V., neće umanjivati do isteka 2016. godine."