Zimska služba na trećem stupnju pripravnosti

Prve pahulje snijega, koje su tijekom prošlog vikenda povremeno zasipavale zagrebačke ulice, Zimsku službu Holdingove podružnice Zagrebačke ceste podigle su na treći stupanj pripravnosti. Prema riječima rukovoditelja Zimske službe Hasana Džombića, svih 196 ekipa, koliko ih je u pripravnosti za cijelo zimsko razdoblje - od 1. studenog do 15. travnja 2010. godine, spremno je za  izlazak na teren.

Zbog susnježice i niskih temperatura, ekipe Zimske službe tijekom prošle noći posipavale su mostove i ceste prvog prioriteta. Prohodna je i Sljemenska cesta na kojoj dvije ekipe dežuraju od 0 do 24 sata.

Iako bi, prema operativnom planu, snijeg trebale početi čistiti nakon prestanka oborina, kako ističe H. Džombić, ekipe Zimske službe stalno su prisutne na cesti i nastoje da, unatoč oborinama, ceste kojima prolaze autobusne linije, prilazi bolnicama, školama  i vrtićima budu non-stop čisti.

Česta prepreka učinkovitom čišćenju su i parkirana vozila. Osobito se to odnosi na uske ulice, te se mole vozači da obrate pozornost jer u slučaju snježnih padalina ralica ne može proći između vozila.

Četiri stupnja pripravnosti

Ekipe, pod kojima se podrazumijeva teretno vozilo opremljeno ralicom i posipačem kojom upravlja vozač, opremljene su suvremenim GPS uređajima te su raspoređene na 11 mjesta pripravnosti. Raljenje i posipavanje cesta obavlja se u dužini od 2.100 km i to na županijskim, lokalnim i dijelu nerazvrstanih cesta Grada Zagreba. Ovisno o vremenskim uvjetima, ekipe djeluju na području Grada Zagreba prema četiri stupnja pripravnosti i tri razine prednosti, koje su određene Pravilnikom o održavanju i zaštiti javnih cesta.
 
U prvi prioritet spada 890 km javnih cesta (javni gradski prijevoz, prilazi bolnicama, škole, mostovi, nadvožnjaci) čija se prohodnost osigurava u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, od trenutka prestanka padalina. Drugi i treći prioritet podrazumijeva 1200 km javnih cesta čija se prohodnost osigurava najkasnije u roku 24 sata od trenutka prestanka padalina. Predviđeno je da će detaljno čišćenje izvesti 250 radnika.

Stupnjevi pripravnosti podijeljeni su u četiri razine: prvi stupanj u trajanju od 82 dana s 20 ekipa i tri specijalna vozila. Drugi stupanj pripravnosti traje 29 dana, a uključuje 29 ekipa i 13 specijalnih vozila, dok je za treći stupanj predviđeno trajanje od 40 do 151 dan s uključenih 130 ekipa i 66 specijalnih vozila. U slučaju četvrtog stupnja pripravnosti, odnosno elementarne nepogode, ceste se zatvaraju za promet radi svih sudionika.

Planirani troškovi Zimske službe za 2009/2010. godinu iznose oko 50.000.000,00 kuna za ukupno 151 radni dan, a obavještavanje o stanju i prohodnosti bit će dva puta dnevno, u 8 i u 15 sati. Za ovu sezonu osigurano je 200.000 tona soli te se ne očukuju poteškoće. Ukoliko građani imaj dodatnih potreba za posipavanjem, mogu nazvati Zimsku službu na Žitnjaku na brojeve  01/ 6422 227 i 01/ 6422 228.

Popis ulica po prioritetima za čišćenje i baza Zimske službe bit će objavljen na www.zgceste.hr
 
Podružnica Zagrebačke ceste