ZET obogatio turističku ponudu Zagreba

S posebno obilježenog stajališta na Kaptolu iz Bakačeve ulice, jučer popodne na promotivnu vožnju prema jezeru Bundek krenula su prva dva ZET-ova turistička kabrio autobusa. Među prvim je putnicima bio gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima i kolegama, gradonačelnicima Podgorice i Tuzle, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, predstavnici Turističke zajednice Grada Zagreba i ZET-a.

Nove turističke linije, koje će organizirati ZET, razlikovati će se po boji i dužini. 

Crvena linija prometovat će užim središtem grada, dužine je 12,5 kilometara sa šest usputnih stajališta. Zelena linija vozit će još dalje, do jezera Jarun i Bundek, te parka Maksimir, uz sedam usputnih stajališta.

Turistički razgled osmišljen je prema „hop on hop off“ principu, odnosno turisti će s jednom kupljenom kartom moći neograničeno koristiti obje linije s bilo kojeg stajališta tijekom 24 sata.
 
Vozila su opremljena i posebnim sustavom koji će, putem virtualnog turističkog vodiča i GPS-a, putnike na osam jezika putem slušalica upoznavati s gradskim znamenitostima uz koje će prolaziti tijekom vožnje.
 
Prema riječima člana Uprave ZG Holdinga i predsjednika Uprave podružnice ZET Ivana Tolića, ZET je uz podršku struke, u vlastitoj režiji preuredio dva autobusa u turističke i to prema standardima koje imaju i drugi veći gradovi. Ukupni troškovi, koji su bili vezani isključivo uz potreban materijal, za oba autobusa iznose 840 tisuća kuna. U Autobusnoj radionici ZET-a u tijeku je izrada još tri turistička autobusa, različitih modela.

Uz turističke vlakiće, koji su prošle godine pušteni u promet, uslugama i sadržajima turističkih kabrio autobusa ZET će zacijelo obogatiti i ovogodišnju zagrebačku turističku ponudu.