Započinju Sajam nautike, Crotour, Hotel & Gastroteh i InGA

Na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 17. veljače održavaju se četiri sajma, Zagrebački sajam nautike, Crotour, Hotel & Gastroteh te Inga-e.

O programima i sadržaju sajmova na današnjoj konferenciji za novinare govorili su Milan Trbojević, voditelj podružnice Zagrebačkog velesajma i suradnici, gosti Romano Pičuljan, predsjednik Udruge Hrvatska nautička proizvodnja, Goran Čolak, aktualni svjetski prvak u ronjenju na dah, Aleksandar Kovačević, autor projekta Svi zaJedno Hrvatsko naj, Dujo Omrčen, Omrčen d.o.o. i Kristijan Kodrić, predsjednik Udruge slastičara Hrvatske.

-Ove godine uveli smo neke novosti jer nam je namjera bila da sa svim sajmovima u terminu dobijemo zaokruženu cjelinu hrvatske turističke ponude i enogastronomije. Zagrebačkom sajmu nautike pridružio se CroTOUR, sajam turizma, Hotel & Gastroteh, međunarodni sajam gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa i InGa, sajam gastronomskih inovacija- istaknuto je.
U 6 punih paviljona na površini od 13 340 m2, sajmovi će okupiti 455 izlagača iz 29 zemalja. Zemlje sudionice: Australija, Austrija, Danska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Japan, Kanada, Kina, Kolumbija, Koreja (Južna), Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajland, Tajvan-Kina, Turska, UAE i Velika Britanija.  Sajmovi čine zajedničku cjelinu gdje se na jednom mjestu mogu povezati svi proizvođači, distributeri i izlagači koji kroz nautiku i gastronomiju mogu unaprijediti hrvatsku turističku ponudu.
 
22. ZAGREBAČKI SAJAM NAUTIKE     paviljoni 8a, 9, 11a, 10a

Kao dugogodišnji član IFBSO-a, međunarodnog udruženja najvažnijih svjetskih organizatora nautičkih sajmova, nezaobilazno je mjesto okupljanja inozemnih proizvođača plovila, kao i domaćih brodograditelja. U četiri ispunjena sajamska paviljona biti će izložena ponuda brodova, brodskih motora, oprema za ronjenje, ribolov i jedrenje, te nautička odjeća i obuća.

Za podizanje nautičke ponude, svakako su tu hrvatski mali brodograditelji koji će posjetiteljima ponuditi ono najzanimljivije iz njihovih škverova. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici u Zagrebu. Kao nezaobilazno mjesto okupljanja najpoznatijih svjetskih proizvođača plovila, ali i domaćih brodograditelja, Zagrebački nautički sajam dugogodišnji je član IFBSO, međunarodnog udruženja najvažnijih svjetskih organizatora nautičkih sajmova.
Hrvatskim malim brodograditeljima nude se posebne pogodnosti kako bi posjetitelji u sajamskim paviljonima mogli vidjeti ono najzanimljivije iz njihovih škverova. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici u Zagrebu. Tako ćemo imati prilike vidjeti plovila/opremu za brodove PIČULJAN MARINE, SAS VEKTOR, AD BRODOVI, BURA, ARBA, NAVAL, BAKAN, ANTARES, BARRACUDA, RIS MARINE, REMIA PLAST, MLAKA ŠPORT, SPORT MARE, COMPASS BRODICE te strani brandovi poput ZAR, JEANNEAU, BENETAEU, YAMAHA, EOLO, PIRELLI, LOMAC, CAPELLI, CORTINA, GS NAUTIKA, WAV

MARINE, SESSA MARINE, itd.
Premijere brodova na Zagrebačkom sajmu nautike

PREMIJERE BRODOVA
Najavljujemo svjetsku premijeru brodice Pičuljan 830.
 
Dimenzije novog 830 su: duljina preko 10,00 m, duljina trupa je 8,30 m, a maksimalna širina 3,15 m. Brodica se kreće maksimalnom brzinom od 35 čvorova, a krstariti može brzinama do 30 čvorova. Mogućnosti opremanja su od, radne, sportske do maksimalno luksuzne varijante, a vlasnik se može odlučiti za jedan ili dva pogonska stroja.
 
ATRAKCIJE ZA POSJETITELJE 
 
Sjednica Udruženja male brodogradnje održat će se 15. veljače 2013. U 13.00 sati u dvorani Klub izlagača, a u organizaciji HGK, Županijske komore Rijeka.
Goran Čolak ruši nacionalni rekord u ronjenju na dah
Goran Čolak će pokušati postaviti novi nacionalni rekord uronom od preko devet minuta, disciplina statika, 15. veljače 2013. u 17.00 sati pred licenciranim sucima. Bazen će biti postavljen u paviljonu 10a.
Goran Čolak aktualan je svjetski prvak u ronjenju na dah u disciplinama statika, dinamika i timski i  višestruki svjetski rekorder u ronjenju na dah.
 
NAGRADNA IGRA ZA POSJETITELJE
              
1.   Gumeni čamac s vanbrodskim motorom YAMAHA
       Sponzor: Ris Marine d.o.o., Zagreb
2.   Krstarenje za 6 osoba
      7 dana najma jahte Linssen Grand Sturdy 29.9  AC
      Sponzor: Cantal Marine - Linssen Yachts, Ljubljana, Slovenija          
Ostale nagrade: Vikend u kući na drvu za 2 osobe, praćenje utrke Neretvanskih lađara s broda te noćenje za 2 osobe u Hotelu Narona, Metković, 10 tečajeva ronjenja, navigacijske karte, i još mnogo, mnogo nagrada..

CroTour  paviljon 6

Na inicijativu izlagača, meritornih institucija i posjetitelja, predstojeći CroTour donosi brojne koncepcijske promjene i novitete, od kojih naglašavamo promjenu termina održavanja, a sve u cilju zadovoljstva izlagača i posjetitelja. Osnovna nit vodilja ovogodišnje priredbe je orijentacija prema posebnim oblicima turizma, s naglaskom na kontinentalni turizam i strateškim ciljem produženja turističke sezone na što veći dio godine. Osnovni cilj Crotoura je promidžba hrvatskih turističkih destinacija na domaćem i inozemnom emitivnom tržištu.

Sajam se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma, koje je prepoznalo značaj i ulogu ove manifestacije u unapređenju i razvoju domaćeg turizma.
Tijekom sajma na pozornici u paviljonu 6 odvijati će se neprekidni program, prezentacija hrvatske kulturne i folklorne baštine, kao i predstavljanje posebnih oblika turizma i ponude pojedinačnih izlagača. Iz programa izdvajamo Festival nematerijalne baštine i Festival nematerijalne baštine nacionalnih manjina koji se već dokazao kao uspješan projekt i kod posjetitelja i šire javnosti. Za vrijeme sajma održavat će se i brojni stručni forumi, predavanja i radionice.

HOTEL&GASTROTEHInGa paviljon 8

Sajmovi HOTEL&GASTROTEH, 5. međunarodni sajam gastronomije, hotelsko ugostiteljske opreme i cateringa i InGa, 5. međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija održavaju se na Zagrebačkom velesajmu od 14.-16. veljače.
 
Spoj  ovih sajmova s Nautikom i CroTourom, komplementarnim sajmovima  u istom terminu,  bitno doprinosi kvalitetnijoj sajamskoj ponudi i višoj razini poslovnosti kao i većem zadovoljstvu svih sudionika s područja nautike, turizma, gastronomije i hotelsko-ugostiteljske opreme. Početak godine vrijeme je kada se ugostitelji i hotelijeri  intenzivno pripremaju za turističku sezonu.
 
Na sajmovima se predstavljaju proizvođači i distributeri oprema za čuvanje, pripremu i prezentaciju hrane i pića, inovacija u gastronomiji, autohtonih prehrambenih proizvoda te oprema i sirovine za prehrambenu industriju. Cilj ovih sajmova je profiliranje u središnji regionalni poslovni sajam za HO-RE-CA sektor uz promoviranje autohtone gastronomije. Skori ulazak u Europsku uniju bitno će olakšati dolazak inozemnih izlagača na Zagrebački velesajam i njihovu prezentaciju u regiji. Vjerujemo da će svoj poslovni interes tada lakše realizirati na našem tržištu na kojem predstoji  izgradnja novih i osuvremenjivanje postojećih kapaciteta. Izložbeni dio sajmova prati bogat stručno-prateći program. Većina izlagača pripremila je  prezentaciju  izložene opreme; ističemo partnera ovogodišnjeg sajma, tvrtku  Omrčen promet na čijem se štandu svakodnevno odvija  i atraktivan pizza show vrhunskih talijanskih majstora.
 
BROJNE ATRAKCIJE I GASTRONOMSKI UŽICI

CRO TOP natjecanje 10 najboljih kuhara HKS-a po rang listi za 2012. održat će se u petak, 15. 02.2013. u paviljonu 8. Kako napraviti i koja su tradicijska jela u Zagrebu i u Varaždinskoj županiji pokazat će nam pravi stručnjaci, čija će jela posjetitelji moći i degustirati.

Najduža torta u Hrvatskoj za humanitarnu akciju

U sklopu sajma Hotel&Gastroteh Udruga slastičara Hrvatske i Zagrebački velesajam priredit će atrakciju za sve posjetitelje – izradu najduže torte u Hrvatskoj! Izrada najduže torte u Hrvatskoj, duljine 20 metara, radit će se u sklopu projekta „Sretna Hrana“, od namirnica koje dokazano usrećuju i podižu razinu serotonina. Lješnjaci, bademi i čokolada u potocima!

Svečano otvorenje
Očekuje se da će sajmove svečano otvoriti gospodin Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, u srijedu, 13. veljače 2013. u 11.00 sati u paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.
 
Cijene ulaznica i kataloga za sve sajmove
- ulaznica za jednokratni posjet                                                                                              30 kn    
- ulaznica za jednokratni posjet učenika, studenta i umirovljenika                                 15 kn
- ulaznica za stalni posjet                                                                                                           90 kn    
- katalog                                                                                                                                           15 kn
               
 
Radno vrijeme za posjetitelje sajma NAUTIKE i CROTOURA:  
 
13. – 16. 02.    od 10.00 do 19.00 sati
17. 02.              od 10.00 do 18.00 sati
 
Radno vrijeme za posjetitelje sajma HOTEL & GASTROTEH i INGA:
14. – 16. 02.    od 10.00 do 19.00 sati
Podružnica Zagrebački velesajam