Zagrebački velesajam slavi 102. rođendan

Na današnji dan, 14. studenog 1909. godine osnovan je Zagrebački Zbor, preteća Zagrebačkog velesajma. Te godine grupa hrvatskih gospodarstvenika pokrenula je osnivanje društva Zagrebački zbor sa svrhom priređivanja izložbi i velikih sajmova te da se intenzivira razvoj svih grana industrije i gospodarstva općenito te ujedno podignu promet stranaca u gradu.  Zahvaljujući njima, Zagreb je jedan od pet europskih gradova s najstarijom velesajamskom tradicijom.

Prvi poticaj za održavanje zbora dao je tadašnji gradonačelnik Milan Amruš, koji je dalekovidno, gotovo vizionarski, shvatio veliku njegovu važnost za daljnji razvoj grada, kao i značenje povezanosti grada sa sajmom. Ta značajka ostala je trajna odrednica u odnosima Grada i Zagrebačkog velesajma.

Već više od stoljeća ovaj simbol Grada Zagreba od samih početaka svoga djelovanja dio je  međunarodne poslovne suradnje, prijateljskih susreta i razmjene iskustava na području sajmovanja. Osim organizacije sajamskih projekata i milijuna posjetitelja koji su šetali ovim prostorima, Zagrebački velesajam nadilazi granice svoje osnovne djelatnosti i predstavlja prozor u svijet za naše vjerne izlagače, posjetitelje te općenito daje presliku društva i gospodarske situacije u cjelini.

 


Podružnica Zagrebački velesajam
 
FOTOGALERIJA