Više od 130.000 posjetitelja na jubilarnom 40. Interliberu13. studenog 2017.
Na Zagrebačkom velesajmu danas je završen jubilarni 40. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, vodeći sajam knjiga na ovim prostorima.

Izlagalo je više od 300 izlagača koji su predstavili svoja najnovija izdanja. Tijekom šest dana promoviran je veliki broj novih naslova knjiga i publikacija, programski sadržaj bio je veći i sadržajniji i održao se na šest lokacija na sajmu.

Pokrovitelji sajma bili su Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb – gradonačelnik Milan Bandić.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, gospodin Andrej Plenković. U svom govoru zahvalio se svim izlagačima i organizatoru na doprinosu u stvaranju ovog kako je rekao najdražeg i najomiljenijeg sajma.
Interliber još jednom je potvrdio koliko građani vole knjigu i pisanu riječ budući je i ove godine vladala velika gužva u paviljonima i oko Zagrebačkog velesajma. Procjena je da je sajam razgledalo više od 130.000 posjetitelja.

Veliku pozornost publike privukao je i premium program „Interliber 40“ u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma osmišljen posebno za ovogodišnje izdanje sajma. U sklopu programa svaki dan održavale su zanimljive panel rasprave poznatih pisaca, radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 svakodnevno se moglo uživati u nastupima DJ-a i glazbenih bendova.

Uspješnosti ovogodišnjeg izdanja sajma pridonio je Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je uz pokroviteljstvo i financijski podupro sajam, a o konkretnim brojkama, više je rekao Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara:

„Sinergija uz 40 god Interlibera nije usmjerena samo uz obilježavanje okrugle obljetnice već su Zajednica nakladnika i knjižara, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i Zagrebački velesajam pokrenuli novu platformu Interlibera koji se u prvoj godini može najviše primijetiti u porastu programskih aktivnosti i poboljšanju pratećih usluga. Osmišljen je poseban program „Interliber 40“ koji je uvrstio Premium program sa eminentnim ljudima književne scene u Hrvatskoj kao i glazbeni program kao popratni sadržaj. Prema našim procjenama zabilježen je porast posjete od barem 10% više nego prošle godine. Posebice veseli da su prihodi nakladnika veći za 10 do 20%. Nadamo se da je ovo početak jednog novog Interlibera koji će se do 2020. godine, gledano sa ovih mjerila, još poboljšati. Ovim putem zahvaljujem gradonačelniku Milanu Bandiću na financijskoj potpori sajmu i samim time, potpori knjige i čitanju.“

Organizator Zagrebački velesajam iznimno je zadovoljan radi zadovoljstva izlagača i posjetitelja. Prema rezultatima svih projekata održanih ove godine na Zagrebačkom velesajmu zaključujemo da je sajmovanje u snažnoj ekspanziji.
Veliki interes publike izazvali su potpisivanje knjiga i dolazak Kristijana Novaka, Mire Gavrana, Igora Mandića, Mani Gotovac, Jurice Pavičića, Gorana Tribusona, Julijane Matanović, Ivane Bodrožić, Krešimira Mišaka, Đorđa Balaševića, Romana
Simića, Anite Šupe, Srđana Dragojevića, i mnogih drugih.


Knjige prikupljene u akciji Knjigodar predane su predstavnicima Osnovne škole Ernestinovo, a iznenađenje je priređeno i školskoj knjižnici Osnovne škole Zadarski otoci kojoj je darovan potreban software.
Posebno osmišljeni dodatni sadržaj Znanstveni kvart privukao je mnoštvo znatiželjne djece i odraslih. Znanstveni kvart održao se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom.
Poseban šarm i vedru notu sajmu Interliberu dali su glazbenici. Pjevali su tako Željko Bebek, TBF, Cinkuši, Vjekoslav Crljen i Piano jazz trio, DJ Yesh, DJ Dadoo, Django jet,…