Uspješno završena 38. Ambienta

Na Zagrebačkom velesajmu jučer je završen 38. međunarodni sajam namještaja unutarnjeg uređenja i prateće industrije - Ambienta. Nastupio je 391 izlagač iz 29 zemalja na površini od 38.000 četvornih metara. U 10 paviljona ZV-a bili su prikazani brojni noviteti iz drvne industrije koji ukazuju da je napravljen veliki iskorak ponajprije u dizajniranju namještaja i arhitekturi uređenja stambenog prostora.

Na Ambienti, koja je jedna od najkvalitetnijih izložbi Drvne industrije u ovom dijelu Europe održani su brojni stručni skupovi među kojim i 22. međunarodno savjetovanje Drvo je prvo - Izazovi Sektora pred ulaskom u EU, Europske direktive i tehničko zakonodavstvo, Staklo u namještaju i interijeru, predavanje o šumskoj i drvnoj biomasi, stručni skup o proizvodnji peleta, toplinske i električne energije iz biomase, predstavljanje najboljih seminarskih diplomskih i završnih radova studenata Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručni skup za nastavnike u obrazovnom podsektoru prerade i obrade drva. Održani su i brojna predavanja dizajnera i drugih stručnjaka drvne industrije.

Posjetitelji su mogli vidjeti i mnoge popratne izložbe - Šuma okom šumara, Međunarodna izložba keramike i stakla - MIKS 11,  ZziD - hrvatski industrijski dizajn, izložba radova studenata Studija za dizajn, izložba radova učenika Odjela unutrašnje arhitekture Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, izložba Drvenih dječjih igračaka, izložba radionice duboreza.

Uručene su nagrade Mobil Optimum, koje se dodjeljuju za kvalitetu proizvoda. Ocjenjivački sud zlatnim plaketama i diplomama Mobil Optimum nagradio je tvrtku Azelija  Kupa iz Zagreba za inovativnu primjenu cjelovitog drva u eksterijeru - proizvod Oaza Mediteran koji je u cijelosti djelo njihova projektnog tima. Za visoku kvalitetu  i uspješan razvoj  programa namještaja Memento, autora  i dizajnera Bojana Novšeka,  zlatnim Mobil Optimumom nagrađena je i tvrtka Stilles iz Sevice u Sloveniji, a iz susjedne države dolazi i treći dobitnik  zlata - Svea Lesna industrija iz Zagorja ob Savi, za uspješan razvoj programa kuhinjskog namještaja Morea, dizajnera Darka Šurina.

Nagrade za kvalitetu

Srebro su dobili  Spin Valis iz Požege, za  postojanu kvalitetu namještaja od hrastovine - kreveta i noćnog ormarića  Jupiter, dizajnerice Sanje Horvat, Valentine Zrnc i Roberta Del Vechia, te Studio za dizajn  i dizajn interijera Ada Kežić, za uspješno oblikovanje i konceptualno rješenje  Piazza Luce.
Brončanu plaketu i diplomu Mobil Optimum dobili su  Inkea iz Zagreba  za inovativno oblikovanje i tehnološko rješenje  stola Lir, dizajnera Darka Špiljarića i Sigma Plus, iz Makarske,  za kvalitetu i funkcionalnost  programa Farmacija (stup s ladicama  PHS 002) dizajnera Ivana Vučka. Pohvale su uručene tvrtkama Inkea Zagreb,  Spin Valis iz Požege i Sigma Plus iz Makarske.

Predane su i tradicionalne nagrade najuspješnijim izlagačima. Za cjelovit marketinški nastup posebno priznanje i kristalnu skulpturu za najvišu razinu ukupnog nastupa dobila je Hrvatska gospodarska komora, a za najuspješnije ambijentalno izlaganje tvrtka Perfecta iz Svetog Križa Začretja.
Priznanja za visoku razinu ukupnog nastupa dobile su tvrtke  Bruno-Hal iz Svete Nedjelje, Klizi iz Zagreba, Himolla Polstermobel iz Njemačke, Hrvatske šume Oprema iz Zagreba  i SG Forma iz Zagreba. Pohvale su primili Sigma Plus iz Makarske i Kamini Hoyan iz Ljubeščice.

Dodijeljene su i zahvalnice suradnicima i suorganizatorima Ambiente  - Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Šumarskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu, Veleposlanstvu Brazila u Zagrebu i tvrtci Hespo iz Preloga za 20 godina sudjelovanja na Ambienti.
Na Ambienti su zaključeni i brojni poslovi, tako je Slovenska tvrtka Slou grupa prodala kompjutersko vođene strojeve koji se koriste kod krojenja masivnog drveta i u proizvodnji elemenata pretežno iz drva bukve i hrasta. To su novi modeli kompjutersko vođeni automatski prerezivača.
Za posjetitelje i ove godine organizirana je nagradna igra sa vrlo vrijednim nagradama. Ove godine bio je najveći nagradni fond te je uručeno čak 26 vrijednih nagrada.
Drvna industrija pokazala je kako se u godini recesije može dobro poslovati što je dakako pridonijelo velikom posjetu i uspješnosti ovogodišnje Ambiente.
 
Podružnica Zagrebački velesajam