Učinkovita ulaganja u komunikacijsku infrastrukturu

„Učinkovita ulaganja u elektroničko – komunikacijsku infrastrukturu Grada Zagreba“, naziv je radionice koja se danas održala u prostorijama Zagrebačkog holdinga  u Ulici grada Vukovara 41.  Cilj radionice  bio je informiranje i edukacija pozvanih predstavnika tvrtki, agencija i gradske uprave  o mogućnostima ušteda i sustavnog povezivanja prilikom ulaganja u elektroničko – telekomunikacijsku infrastrukturnu mrežu  u Zagrebu.

Predstavljen je FTTH (Fiber to the home) projekt u naselju Novi Jelkovec, učinkovita ulaganja na lokalnoj i regionalnoj razini u svjetlosne pristupne mreže, otvoreni model izgradnje svjetlovodnih mreža Grada Zagreba te praktična iskustva u izgradnji FTTH mreža i instalacija novim tehnologijama.

Voditeljica podružnice Zagrebački digitalni grad Ivana Krivić istaknula je važnost projekta FTTH u naselju Novi Jelkovec.

-U naselju imamo ugovore sa šest operatera pa svi stanari imaju priključak za Internet te mogu izabrati s kojim će operaterom sklopiti ugovor. Čak 50 posto optičkih priključaka u Republici Hrvatskoj nalazi se u Novom Jelkovcu, što dovoljno govori o važnosti ovog projekta.  Za otprilike sedam do deset godina očekujemo povrat investicije- rekla je Ivana Krivić.

Nakon nekoliko kraćih prezentacija raspravljalo se o razvoju i izgradnji tzv. integrirane infrastrukture – infrastruktura plinovoda, vodoopskrbe i odvodnje, električne energije, toplinske energije, prometa te DTK infrastrukture.
U radionici su sudjelovali član Uprave Zagrebačkog holdinga mr.sc. Branimir Delić, predstavnici  podružnica Zagrebačkog holdinga, tvrtki HEP-toplinarstvo d.o.o., HEP – operator distribucijskog sustava d.o.o., San Polo d.o.o iz Rovinja, agencije HAKOM, Gradske skupštine Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Ureda gradonačelnika i ostali.

FOTOGALERIJA