Svečano otvorenje 34. Interlibera na Zagrebačkom velesajmu

Ispred brojnih uzvanika i ljubitelja knjige i pisane riječi ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić, čije je Ministarstvo visoki pokrovitelj ovogodišnjeg sajma, danas je na Zagrebačkom velesajmu otvorio 34. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber 2011.

Svečanom otvorenju prisustvovali su predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. Ivo Čović, zajednički zastupnik predstavnika člana Skupštine  ZGH i saborski zastupnik Davor Bernardić, v. d. voditelja podružnice Zagrebački velesajam Igor Rađenović, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, predstavnici Skupštine grada Zagreba te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Već prvog dana Interliber su posjetili brojni ljubitelji knjiga kojih se ove godine očekuje oko 100 tisuća. Nešto iza podneva, sajam knjiga obišao je i Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Na svim sajamskim priredbama 796 izlagača

Direktor Zagrebačkoga velesajma Igor Rađenović podsjetio je kako će u okviru ovogodišnjega Interlibera nastupiti 240 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

- Interliber se unatoč krizi održava na istovjetnu izložbenom prostoru kao i ranijih godina. Ovaj sajam nije samo tradicionalno utočište bibliofila nego sviju onih koji tragaju za literarnim sadržajima - rekao je Igor Rađenović.

Uoči otvorenja ministar Mesić je istaknuo kako je ministarstvo i ove godine, unatoč krizi, uspjelo s Velesajmom pronaći modus za besplatan ulaz posjetiteljima Interlibera.

- To će i nakladnicima omogućiti bolji plasman knjige do čitatelja, a Ministarstvo nastoji poduprijeti sve ono što je dobro za knjigu i pisanu riječ - rekao je. Mesić smatra kako su knjiga i pisana riječ temeljna pitanja identiteta, što je, kako je istaknuo, važno pitanje prije samoga ulaska Hrvatske u EU.

- Riječ je o platformi oko koje se svi možemo ujediniti što posebno važno radi što boljega pozicioniranja hrvatskoga jezika i kulture u EU - istaknuo je Mesić.

Predstavnici 240 izlagača iz Hrvatske, Austrije, BiH, Crne Gore, Irana, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Srbije i Velike Britanije svoja su izdanja izložili na štandovima u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma. Uz Interliber, na Zagrebačkom velesajmu istovremeno se održavaju još četiri priredbe  - Sajam glazbe, plesa i multimedije, Inova 2011., Info restart – sajam informacijskih tehnologija, Zimski  ski show, sajam  zimske opreme i zimskih sportova. Unatoč recesijskom vremenu na spomenutoj grupi sajmova izlaže 796 izlagača na površini od 27.000 m2  velesajamskog prostora.

Bogata ponuda knjiga na AGM-ovim štandovima

Oko AGM-ovog štanda vladala je znakovita gužva. Ljudi su radoznalo razgledavali i prebirali po uistinu bogatoj ponudi knjiga.  Štand je u društvu voditelja podružnice AGM Bože Čovića obišao i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. Ivo Čović. Prvi Čovjek AGM-a Bože Čović istaknuo je neke od važnijih naslova koje će ove godine na Interliberovim prodajnim mjestima građani moći kupiti i po povoljnijim cijenama.

- Ovo je jedan dobar način za prezentiranje Zagrebačkog holdinga , što samo svjedoči koliko je Holding zapravo složen. Ovdje se može pronaći za svakoga ponešto, pa pozivam gađane da dođu na naš štand i da pogledaju naša najnovija, vrlo interesantna izdanja, kao i ona starija.

Posebno  treba istaknuti najnoviju knjigu Hrvatska bajoslovlja, odnosno pučki imaginarij mitskih bića koja čuče zaključana u hrvatskoj pučkoj predaji. Knjigu je napisao jedan zanimljiv čovjek, inače glumac, koji se pored glume posvetio i proučavanju naše kulturne baštine.


Također, valja istaknuti  još jedan novi i zanimljiv naslov u izdanju AGM-a, a to je  Boka Kotorska od kampanela do kampanela. Može se reći da su to dva naša udarna izdanja. Od ostalih izdanja svakako su zanimljive knjige iz biblioteke Stari hrvatski gradovi, Hrvatsko brodovlje, zatim niz reprezentativnih knjiga posvećenih hrvatskom Jadranu. Naravno tu je i vrlo popularna biblioteka Obelisk, sa zanimljivim autorom Krešimirom Mišakom, voditeljem poznate televizijske emisije. Cijene su ovdje također vrlo popularne. Ispred paviljona 5 je naš štand na kojem se mogu kupiti knjige na uistinu velikom popustu i do 70 posto - rekao je Bože Čović.
 
FOTOGALERIJA