Svečano obilježena 135. godišnjica groblja Mirogoj

Svečanim predstavljanjem bogato ilustrirane monografije Mirogoj, u izdanju podružnice Gradska groblja, danas je u Staroj gradskoj vijećnici obilježeno impresivnih 135 godina utemeljenja groblja Mirogoj. Svečane govore održali su voditeljica podružnice Gradska groblja Ljerka Ćosić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. Ivo Čović te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
 
Voditeljica podružnice Gradska groblja istaknula ja da se s ponosom može reći kako je zagrebački Mirogoj hram hrvatske povijesti u kojem su generacije i generacije građana pronašle svoje posljednje počivalište, dok su brojni umjetnici ovaj „Mirni gaj“ oplemenili svojim umjetninama. U uvodnom govoru predsjednik Uprave Ivo Čović svim je zaposlenicima čestitao i zahvalio za nesebičan i predan rad kojim su Mirogoj učinili jednim od najljepših europskih počivališta.
 
-Kažu da se iz izgleda jednog groblja, zrcali kultura jednog naroda, njegova prošlost, ali i budućnost. Na ovom groblju počivaju brojne znamenite osobe iz hrvatske povijesti i to nas obvezuje da činimo sve da ovo i dalje ostane mjesto dostojanstva, nadahnuća, nade i zahvalnosti. Mirogoj je i prvorazredna kulturna baština našeg naroda koja u veličanstvenim arkadama, djelu poznatog  arhitekta Hermana Bollea, čuva neka od najvrjednijih djela hrvatskog kiparstva. Kao predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga silno me veseli i činjenica da je Mirogoj ove godine bio najposjećenija turistička destinacija u Zagrebu, što je svojevrsno priznanje našim djelatnicima, ali i svim sugrađanima koji s ljubavlju i poštovanjem održavaju grobna mjesta svojih najmilijih- rekao je Ivo Čović.
 
Na svečanosti su brojni uzvanici imali prigodu vidjeti i dvadesetominutni, dokumentarni  film redatelja Luke Marottija o povijesti i kulturnom značaju ovog najvećeg zagrebačkog groblja. Kulturnoumjetnički program svečanosti obogatili su i vokalno instrumentalni nastupi mladih umjetnica, operne pjevačice  Josipe Lončar i pijanistice Ive Ljubičić.

 
 FOTOGALERIJA