Svečana proslava 90. godina Čistoće

U Starogradskoj vijećnici danas je svečano obilježena 90. godišnjica Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Uprave Ivo Čović, članovi Uprave Alenka Košiša Čičin-Šain i Tomislav Čulo, predstavnici Gradskog poglavarstva i ostalih podružnica Zagrebačkog holdinga te brojni uzvanici.

Voditelj podružnice Čistoća Branimir Valašek u uvodnom se govoru osvrnuo na dugu povijest gospodarenja otpadom u Zagrebu te naglasio  da postupanje s otpadom treba shvatiti ne samo kao tehnički i tehnološki već ponajprije kao „ljudski“ problem.

- Shvaćeno je to i u Zagrebu još davne 1425 godine. Od tada pa do danas otpad je ostao jedan od trajnih i uvijek gorućih problema kojeg treba sustavno rješavati. Obilježavajući 90. godina Čistoće u našoj novoj monografiji smo željeli ukratko kronološki prikazati postupanje s otpadom na području Grada Zagreba te razvojni put komunalne službe od njenih najranijih početaka do današnjih dana. Tijekom svih 90 godina svog djelovanja, djelatnici Čistoće svakodnevno su svojom upornošću, marljivošću i stručnim znanjem učinkovito rješavali probleme i pridonosili kvaliteti života u gradu. Stoga se možemo, obilježavajući ovu obljetnicu, barem nakratko radovati što je Zagreb proglašen jednim od najčišćih gradova u Europi prema istraživanjima jedne neovisne strane agencije- rekao je Branimir Valašek.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović naglasio je da ova značajna obljetnica svjedoči o jednoj uistinu posebnoj brizi za održavanje grada od njegovog nastanka do danas, kao i o razvoju komunalne službe od njenog početka do današnjih dana.

- Tijekom svih ovih godina, Čistoća je od korištenja konjske zaprege i tjednog skupljanja smeća, izrasla u respektabilan poslovni, organizacijski i tehnološki sustav. Obavljajući svoje poslove i zadaće preko svojih edukativnih i razvojnih programa, Čistoća nas upućuje da izbjegnemo otpad i smanjimo njegove količine, osigurava uvjete za njegovo razvrstavanje u svrhu reciklaže kad je on već nastao, priprema projekte za daljnji razvoj sustava gospodarenja otpadom. Iako su pred nama brojni izazovi, vezani uz obveze proistekle ulaskom u Europsku uniju, siguran sam da će, na temelju okvira razvoja sustava gospodarenja otpadom koje definira Grad Zagreb, podružnice Zagrebačkog holdinga na čelu s Čistoćom učinkovito operacionalizirati taj sustav i ostvariti postavljene ciljeve. Duboko uvjeren u stručnost i entuzijazam svih dionika u ovom važnom projektu, vjerujem da ćemo njegovim ostvarenjem ne samo udovoljiti zahtjevima EU nego i zajednički dodatno podići kvalitetu života u našem gradu - rekao je Ivo Čović.

Nakon prigodnih govora prikazan je i spot  Eko Banda, snimljen prije deset godina, u izvedbi naših najpoznatijih estradnih umjetnika, kojim se poručuje kako je očuvanje okoliša čovjekova najvažnija briga.  Mladi glazbeni umjetnik Nikola Domjanić, na klaviru je izveo djelo hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula, a nakon prezentacije povijesti Čistoće te najave novih projekata, uzvanici su proslavili ovaj značajan dan uz prigodni domjenak.