Svečana promocija knjige Hrvatska bajoslovlja

Nova knjiga glumca i pjevača Vida Baloga i ilustratora Patricija Agüera Marina Hrvatska bajoslovlja, u izdanju AGM-a, danas je svečano predstavljena  u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija.
 
Hrvatska bajoslovlja na svojih 360 stranica, od kojih je 150 ilustracija, svjedoči o neočekivano živim i brojnim predodžbama o mitskim i nadnaravnim bićima Vidova podravskog zavičaja.
 
Knjigu su pred brojnim auditorijem predstavili Bože Čović, voditelj nakladničke kuće i podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o. AGM, dr. sc. Tomo Vinšćak te sam autor Vid Balog.
 
-Knjiga je izdana u monografskom formatu, a ovdje se svakako mora naglasiti kako su se autor Vid Balog i latinoamerički ilustrator Patricio Agüero Marino u potpunosti našli kao autori pa su priča i njena vizualizacija u ilustracijama gotovo podudarne. Patricio Agüero Mariño rođen je u Meridi u Venezueli, gdje je živio veći dio života, a sada živi u Zagrebu i bavi se scenografijom i lutkama. Vid ga je slučajno upoznao kada je ovaj mladi umjetnik iz Venezuele radio lutke za predstavu Ane Dolenčić te je to označilo početak njihove suradnje koja je rezultirala ovim djelom. U knjizi se govori o mitskim bićima, zlim i dobrim duhovima koji su dio i zrcalo kulture života jednog naroda. To je zapravo jedan pučki imaginarij koji živi paralelno s našim svijetom, a Vid Balog, koji će uskoro doktorirati na studiju antropologije, godinama je marljivo prikupljao dokumentaciju i žive priče o ovim zanimljivim narodnim legendama. U knjizi se tako spominju i Vincek, nekoliko različitih Ivana i ostali, mnogima dobro poznati likovi iz narodnih predaja- rekao je Bože Čović.
 
Predstavljanje knjige obogaćeno je kulturno umjetničkim programom u kojem su sudjelovali ansambl Lado, kantautorica Lidija Bajuk te glumci Damir Lončar i Jasna Palić-Picukarić.

galerija fotografijasnimio: S. Kosić