Stav Uprave ZGH o najavljenom štrajku

Najava štrajka sindikata ZET-a iznenadila je Upravu ZGH, jer se već više od godinu i pol dana vode pregovori s pregovaračkim odborom svih sindikata u ZGH o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora.

U pismu najave štrajka kao razlozi  su navedeni nepravovremena isplata plaća, jubilarnih nagrada za 2012.g. i regresa za 2013. radnicima koji su to pravo ostvarili od početka 2013.g. Uprava smatra ove razloge neutemeljenima, jer se u posljednjih godinu dana plaća radnicima ZGH, pa tako i ZET-a isplaćuje u razdoblju od 10. do 15. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Dinamika isplate plaća uvelike ovisi o dinamici podmirivanja obveza Grada Zagreba prema ZGH-u. Tako je i plaća za travanj 2013. isplaćena na današnji dan, tj. 15. svibnja, o čemu su čelnici sindikata ZET-a bili obaviješteni dan ranije na sastanku s voditeljem podružnice ZET. Jubilarne nagrade i visina regresa bili su predmet intenzivnih pregovora pregovaračkih odbora kroz čitav tijek pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora. S obzirom da nije postignut dogovor, Uprava Društva je donijela odluku da se u potpunosti izvrši obveza isplate jubilarnih nagrada i to u četiri obroka. Preostala je još samo isplata posljednjeg obroka, koja će uslijediti u narednih desetak dana.

Regres radnicima ZET-a koji su to pravo stekli u 2013.g., zbog trajanja pregovora nije bio isplaćivan do kraja travnja, već je isplaćen s plaćom za mjesec travanj. Visina regresa u ZGH iznosi 2.884,87 kn neto po radniku. Usprkos otežanim uvjetima financiranja poslovanja i opće prisutnoj nelikvidnosti u RH, kao i višekratnog odbijanja plana financijskog restrukturiranja ZGH od strane Grada Zagreba, prvenstveno se podmiruju obveze prema radnicima, utvrđene Temeljnim kolektivnim ugovorom.

Na žalost, moramo ustvrditi da se ovdje prioritetno radi o političkoj manipulaciji dijela sindikalnog čelništva pod krinkom zaštite radničkih prava, a što je očigledno s obzirom da je štrajk najavljen na dan održavanja lokalnih izbora.