Specijalizirani sajmovi budućnost Velesajma

Modernizacija sajmova, okretanje specijaliziranim sajamskim manifestacijama uz polagano napuštanje sajmova općeg karaktera, povećanje broja zakupa prostora te uravnoteženje prihoda i rashoda, sažetak su poslovnih planova Zagrebačkog velesajma. Rekao je to voditelj podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević u današnjoj emisiji Radija 101 "Grad pleše".

-Iako se tradicionalni jesenski sajam više neće održavati kao opći sajam, Zagrebački velesajam ove jeseni ima bogatu ponudu specijaliziranih sajmova, a novost koju smo uveli ove godine je Sajam županija. Riječ je o novoj sajamskoj manifestaciji koja će svoja vrata prvi puta otvoriti na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 23. rujna, a organiziraju ga Zagrebački velesajam i Hrvatska zajednica županija. Cilj koji ostvarujemo je objediniti hrvatske potencijale kroz nastup županija, predstaviti ukupni gospodarsko- poslovni kapital i kulturnu baštinu Republike Hrvatske. Održavanje sajma u rujnu povezujemo  s  početkom nove  poslovne  godine  i  uvjereni smo da će biti snažan poticaj  svim subjektima u svima nam teškom recesijskom  periodu. Pored ovog sajma, u istom će se periodu održati i Kolektivne izložbe stranih zemalja, Međunarodni sajam alternative Mystic, Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Očekujemo velik broj posjetitelja na svim sajmovima- rekao je Trbojević.

Prema njegovim riječima u predstojećem razdoblju Velesajam će modernizirati i pojačati sajmove turizma, vina, obrtništva, nautike. Velik dio prihoda očekuje se i od zakupa velesajamskog prostora drugim tvrtkama ili institucijama, a kako na ovom tradicionalnom sajamskom središtu  ima ukupno 560 tisuća četvornih metara prostora, mogućnost zarade je prilična.

-Pored toga, u našim je dugoročnim planovima, koji su generirani iz opsežne predinvesticijske studije izrađene od vrhunskih stručnjaka, rekonstrukcija dijela postojećih paviljona te izgradnja velikog kongresnog centra na istočnom dijelu Velesama. Prema tim planovima u kongresnom centru bi bio i novi Dom filharmonije, a postoji i mogućnost izgradnje hotela u ovom, prema mišljenju stručnjaka, vrlo propulzivnom istočnom dijelu Zagrebačkog velesajma. Pozitivni pomaci u poslovanju čak i u današnje doba ekonomske konjunkture već se pomalo naziiru, a nakon 2014. godine očekujemo pozitivno poslovanje- nastavio je Trbojević.

Na pitanje hoće li na Zagrebačkom velesajmu zbog racionalizacije poslovanja biti smanjenja radne snage, Trbojević je odgovorio da otpuštanja neće biti.