Prvo mjesto za učenike plinoinstalatere iz Zagreba

Gradska plinara Zagreb je i ove godine bila domaćin državnog natjecanja učenika plinoinstalatera koje je održano u petak, 20. travnja. XI. državno natjecanje učenika plinoinstalatera organizirano je uz pomoć GPZ-a, Agencije za strukovno obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Društva za strukovno obrazovanje.

Učenici 8 srednjih strukovnih škola pokazali su zavidno znanje plinoinstalaterske struke, a ove godine prvi put natjecala se i Industrijsko-obrtnička škola Šibenik. Prije početka varenja, spajanja i popravaka plinskih cijevi sve prisutne je pozdravio ravnatelj Škole za montažu metalnih konstrukcija iz Zagreba, Ivan Justinić, dipl. ing., koji je izrazio zahvalnost što je GPZ deseti put za redom domaćin natjecanja te je ujedno čestitao domaćinu 150. obljetnicu.

Direktor GPZ-a, Bruno Lacković, dipl. ing., istaknuo je kako se svake godine pokušava dati neka nova značajka natjecanju, a ove je godine ona u znaku povjerenja. "Važno je povjerenje između korisnika, opskrbljivača, odnosno svih sudionika u plinskom lancu. Važno je da nam stranke vjeruju, a nama se stranke iz godine u godinu vraćaju", istaknuo je Lacković uz zahvale svima koji su podržali natjecanje.Profesor stručnih predmeta, Janko Dobričević, dipl. ing., ukratko je objasnio tijek natjecanja i pravila,a posebno se osvrnuo na kriterije ocjenjivanja praktičnog rada, a to su: točnost dimenzija, okomitost i vodoravnost, kvaliteta spojeva, tlačna proba, vrijeme izrade, zaštita na radu, iskorištenje materijala, urednost izratka, urednost radnog mjesta. Kao loš primjer, Dobričević je istaknuo slučaj varenja na podu što se nikako na natjecanju ne bi smjelo viđati.
U sklopu natjecanja održan je i Okrugli stol u sklopu kojeg je ravnatelj Strukovne škole Fausta Vrančića iz Zagreba, prof. Božo Čužić predstavio inicijativu za novi program stručnog usavršavanja za odrasle za zanimanje serviser plinskih trošila. Nakon što prođe sve zakonske procedure i odobrenja, prema nekim najavama pilot projekt za ovo zanimanje mogao bi krenuti od jeseni. Kako je istaknuo prof. Čužić, želja je da se u suradnji i s drugim strukovnim školama provode stručna osposobljavanja odraslih, a pogotovo u područjima gdje plin tek stiže, odnosno u kojima je plinofikacija u tijeku.

Nakon višesatnog, predanog rada mladih plinoinstalatera, došlo je vrijeme i za proglašenje onih najvještijih. Napeto isčekivanje ključnog trenutka natjecanja, kada je obznanjeno da prvo mjesto zasluženo pripada Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Zagreb, zaključeno je gromoglasnim pljeskom. Drugo mjesto osvojila je Industrijsko-obrtnička škola iz Siska, dok je treće mjesto pripalo Industrijsko-obrtničkoj školi iz Nove Gradiške. Četvrto mjesto osvojila je Obrtnička škola Antuna Horvata iz Đakova, a slijede ju Industrijsko-obrtnička škola iz Šibenika, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog Broda te Srednja škola Bedekovčina.Gradska plinara Zagreb d.o.o.
 
FOTOGALERIJA