Posebna regulacija prometa za blagdan Svih svetih

Posebna ZET-ova regulacija prometa prema svim gradskim grobljima povodom blagdana Svih svetih započinje dana 31. listopada u 8 sati te vrijedi do 1. studenog u 20 sati. Sve prometnice, koje vode prema grobljima,  bit će zatvorene za promet automobilima, a ZET će za tu prigodu u promet pustiti 100 vozila te 300 vozača više nego ostalim danima-najavio je to u današnjoj emisiji Radio Sljemena „Zagrebački razgovori“  Ivan Miličević, izvršni direktor za promet u Zagrebačkom električnom tramvaju.

-ZET je već protekloga vikenda pojačao linije prema gradskim grobljima, znajući da građani  tradicionalno tjedan dana prije blagdana čiste grobove svojih pokojnika. Ovaj vikend se nastavlja pojačani promet prema grobljima pa smo prema Mirogoju uveli 10 dodatnih autobusa. Tako će ih voziti ukupno 25,  dok će ih prema Markovu polju biti pet više nego inače. Također, pojačali smo i promet tramvaja te će u danima uoči i na sam blagdan Svih svetih u prometu biti dodatnih 26 tramvaja, kako bi građani što brže i u što manjoj gužvi mogli stići do groblja. Autobusi će voziti u slijedu svake jedne do dvije minite pa se ne očekuju ni zastoji ni gužve, kao uostalom i proteklih godina. Prema groblju na  Miroševcu također smo uveli dodatne linije koje će kretati s terminala u Dubravi, preko Avenije Gojka Šuška do stare Oporovečke. U nedjelju, ponedjeljak i utorak bit će pojačane linije i prema ostalim, manjih gradskim grobljima. Pojačat će se linije i prema groblju u Gornjem Vrapču te linije s Kvatrića, preko Srebrnjaka do Lašćine- rekao je Ivan Miličević.

Posebnu pažnju ZET i ove godine posvećuje prijevozu invalida prema grobljima. Prema riječima izvršnog direktora za promet u ZET-u, na raspolaganju će im biti elektromobil i mini bus za koje se u danima prije blagdana moraju podnijeti zahtjevi ZET-u, kako bi se na vrijeme osiguralo mjesto.

Interes građana za izvanrednu organizaciju prometa u emisiji je bio uistinu velik. Većina građana  je uputila velike pohvale zagrebačkom javnom prijevozniku zbog  višegodišnjeg iznimnog zalaganja i rada na uspješnoj regulaciji prometa prema grobljima za vrijeme blagdana. Neki su uputili molbe za uvođenje dodatnih linija s nekih lokacija, kao što su Svetice, na što je Ivan Miličević odgovorio da će ZET svakako uvesti linije, ukoliko zahtjev za uvođenje prođe propisima određenu proceduru. A ona utvrđuje da građani prijave svoj zahtjev Vijeću gradske četvrti, koje potom šalje zahtjev u nadležni  Gradski ured, a tek  kada zahtjev  bude pozitivno riješen  ZET izvršava odluku.
 
DETALJAN PREGLEG VOZNOG REDA ZET-OVIH AUTOBUSNIH I TRAMVAJSKIH LINIJA, 31. listopada i 1. studenog