Otvoreni proljetni specijalizirani sajmovi

Na Zagrebačkom velesajmu danas, 14. travnja, svečano su otvoreni Proljetni sajmovi na kojima će se do subote, 17. travnja, na sedam specijaliziranih sajmova predstaviti 711 izlagača iz 29 zemalja, na ukupnoj izložbenoj površini od 27.900 četvornih metara.

Konkretno, riječ je o 3. međunarodnom sajmu turizma CroTOUR, 2. međunarodnom sajmu hrane, pića i gastronomskih inovacija INGA, 15. međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita, 34. međunarodnom sajmu graditeljstva i opremanja TEGRA, 52. međunarodnom sajmu obrtništva, 20. međunarodnom sajmu alatnih strojeva i alata BIAM i 23. međunarodnom sajmu zavarivanja.

Sajmove je svečano otvorio potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, kao izaslanik premijerke Kosor, čiji je dolazak bio spriječen zbog vanjskopolitičkih obveza. Potpredsjednik Milinović zahvalio je vodstvu Zagrebačkog velesajma zbog organizacije Proljetnih sajmova, što uslijed krize šalje poruku optimizma i nagovještava početka oporavka gospodarstva.

Naglasio je kako Vlada brine o malom i srednjem poduzetništvu o čemu svjedoči 326 milijuna kuna namijenjenih poticanju malog i srednjeg poduzetništva, napominjući da u Hrvatskoj ima dosta financijskih sredstava za razvoj gospodarstva.

U sklopu sajmova biti će održano niz stručnih skupova, okruglih stolova i prezentacija. Tako je danas u sklopu sajma Obrtništva predviđeno održavanje tradicionalnog Obrtničkog foruma na temu "Mogućnosti izlaska iz krize", na kojem će biti riječi o smjernicama razvoja obrtništva u naredne dvije godine.

U sklopu sajma turizma CroTOUR bit će održan Hrvatski turistički forum na temu "U susret sezoni 2010", dok će u petak u sklopu sajma graditeljstva biti održan tradicionalni Dan graditelja na kojem će se razmatrati aktualna pitanja graditeljske struke u Hrvatskoj.

Iz Zagrebačkog velesajma predviđaju da će sajmove posjetiti više od 30 tisuća posjetitelja.

foto galerija