OTVOREN SAJAM MEDICINA I TEHNIKA

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren sajam Medicina i tehnika. Na otvorenju najprije je govorila direktorica Zagrebačkog velesajma Katja Luka Kovačić koja je među ostalim navela temeljne ciljeve sajma Medicina i tehnika.

To su prezentacija najnovije opreme za prostore bolnica i ordinacija, uređaja i pribora za stomatološke ordinacije, zubotehničke laboratorije. Prezentaciju laboratorijskih i dijagnostičkih aparata. Prezentacija usluga kao npr. softveri za stomatološke ordinacije. Razmjena stručnih i znanstvenih iskustava, susreti domaćih i inozemnih profesionalnih krugova, te okupljanje na jednom mjestu velikog broja izlagača. Poslovni posjeti zainteresiranih za nove proizvode i nova dostignuća u ovoj grani kao i za sudjelovanje u stručnim i popratnim događanjima.

Otvarajući Medicinu i tehniku ministar zdravstva i socijalne skrbi dr. Darko Milinović među ostalim je rekao kako nema mjesta pesimizmu. Prije šest mjeseci dug Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mjesečno je bio 200 do 250 milijuna kuna. Sada je to zaustavljeno a dug HZZO-a sa dvije milijarde smanjen je na milijardu i sto milijuna kuna. Dugovi bolnica smanjeni su sa dvije milijarde i tristo miliona na milijardu i šesto milijuna kuna. Zdravstvo danas raspolaže sa 27 milijardi kuna što je 25 % ukupnog državnog proračuna. Rok plaćanja lijekova smanjen je sa tristo na sto dana. Nakon rebalansa budžeta zadržano je 800 miliona kuna za ulaganje u novu opremu – rekao je među ostalim ministar Milinović.

Na sajmu Medicina i tehnika na 10000 četvornih metara izložbene površine nastupa 227 izlagača od kojih 151 iz inozemstva iz 24 zemlje.

Sajam je podijeljen u nekoliko tematskih područja kao što su sajam medicine, dentala, ortopedskih pomagala i rehabilitacijske opreme, laboratorijske opreme i analitike te sajam farmacije.

Na Medicini i tehnici održat će se i CroRescue – međunarodno natjecanje ekipa hitne medicinske pomoći, a Hrvatska gorska služba spašavanja predstavit će rad u sklopu helikopterskog dežurstva te pokaznu vježbu brze evakuacije unesrećene osobe s krova zgrade.

Za vrijeme Medicine i tehnike održat će se i brojni stručni skupovi među kojima simpoziji o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji, o kroničnoj opstrukcijskoj plućnoj bolesti, o novim dostignućima u dijagnostici i liječenju bolesnika s moždanim udarom te simpozij pod nazivom Bruksizam-pojavnost, dijagnostika i terapija. Hrvatska udruga medicinskih sestara organizira burzu znanja na temu "Zastupljenost žena u upravljanju i rukovođenju u javnim ustanovama".

Sajam Medicina i tehnika može se razgledati do 9. ovog mjeseca.

MEDICINA I TEHNIKA  
  Na sajmu Medicina i tehnika
  • na 10000 četvornih metara izložbene površine
  • nastupa 227 izlagača
  • od kojih 151 iz inozemstva iz 24 zemlje.