Otvoren 35. Interliber

Na Zagrebačkom velesajmu danas je ministrica kulture RH prof. dr. sc Andreja Zlatar Violić svečano otvorila 35. međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber.

Ovogodišnji sajam okupio je 462 izlagača iz 20 zemalja svijeta i po broju izlagača veći je od prošlogodišnjega, istaknuo je, pozdravljajući nazočne, voditelj podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević.
U ime grada domaćina - Zagreba,  izlagače, goste i posjetitelje pozdravio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i pri tom podsjetio da je Hrvatska domovina knjige, jer poslije Gutembergove, prve europske tiskare 1440., nije prošlo dugo kada je proradila i  tiskara u Kosinju. Na to, istaknuo je Bernardić, svi trebamo biti ponosni.

Otvarajući sajam, ministrica prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić, iskazala je veliko zadovoljstvo brojnošću prisutnih te brojem samih izlagača.
 
- Čestitam velikim i malim izdavačima koji su unatoč svojim negativnim saldima uspjeli izdati naslove koje su planirali; Svi im možemo reći jedno veliko hvala.”  Knjiga je među nama i živi- istaknula je Zlatar Violić.

Podsjetila je na brojne izazove s kojima se knjiga u ovim vremenima susreće, prije svega distribucije.
 
- Knjiga sve teže dolazi do krajnjeg korisnika i zbog toga je Interliber od izuzetnoga značenja jer omogućava uvid u sve ono što izdavači tijekom godine rade i gdje se može vidjeti sve ono što je recentno u našem izdavaštvu. Knjigu "guše" mogućnosti koje daju nove tehnologije, a koje su bliže novim naraštajima. Jedan od problema koji će u mnogom otežati položaj knjige jest i činjenica da će na knjigu biti uveden PDV-e. Sada je to posve izvjesno da će biti 5 posto. Na nama je da pokušamo odgovoriti vremenu kroz uvođenje novih tehnologija od interaktivne knjige pa do svih ostalih tehnoloških rješenja. Apeliram i na lokalne zajednice da knjižnice i knjižare ne tretiraju kao nešto što je opterećenje i da im raznim olakšica omoguće opstanak, rekla je Zlatar Violić.


 
Predstavila je zemlju gosta Francusku te najavila  okrugle stolove koji će se održati tijekom subote kada će se francusko izdavaštvo predstaviti svim zainteresiranim posjetiteljima.
 
U sklopu Interlibera održava se i 2. međunarodni sajam  obrazovanja, stručnog usavršavanja, upravljanja ljudskim resursima i zapošljavanja - Educa.hr.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. Ive Josipovića, istovremeno se održavaju  Sajam informacijskih tehnologija i Sajam glazbe.

Na poveznicama pogledajte galerije fotografija:

Izdvojeno iz ponude sajma Interliber 
podružnica AGM na sajmu Interliber
 
 
 GALERIJA fotografija sa svečanog otvorenja sajmova

Fotogalerija

Ovogodišnji sajam kniga i učila- Interliber okupio je 462 izlagača iz 20 zemalja svijeta i po broju izlagača veći je od prošlogodišnjega, istaknuo je, pozdravljajući prisutne, voditelj podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević.
1/9