Održan Stručni skup o gospodarenju otpadom u Gradu Zagrebu

Komunalni otpad u Republici Hrvatskoj, sustav sakupljanja i obrade biootpada, odvojeno sakupljanje iskoristivog otpada, održivi razvoj i gospodarenje otpadom, upravljanje otpadom i direktive EU, financiranje projekata gospodarenja otpadom, teme su i relacije koje su se danas prezentirale i raspravljale unutar zidova Direkcije Zagrebačkog holdinga, u Ulici grada Vukovara.

Cilj skupa bio je prezentirati prijedlog projekta Gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu, Zagrebačkog holdinga, podružnice Čistoća; raspraviti Prijedlogom planirano upravljanje postojećim količinama otpada u Gradu te općenito mogućnosti upravljanja otpadom (prakse drugih europskih gradova i gradova u regiji), istaknuti stimulaciju i edukaciju građana o važnosti smanjivanja količina otpada te načine financiranja projekata gospodarenja otpadom iz fondova Europske unije.

Zagrebački holding, podružnice Čistoća, ZGOS, Zagrebačke ceste te Zrinjevac, sudionici su gospodarenja otpadom u Gradu i time su pred nas stavljeni strogi zahtjevi propisa Europske unije. Lani smo stoga formirali Tim stručnjaka za gospodarenje otpadom iz čega je i nastao ovaj dokument. Želim naglasiti da projekt Gospodarenje otpadom nije proizašao i nije važan samo zbog zadovoljavanja zahtjevima EU propisa već i zbog naše svjesti i znanja o tome da je problem otpada nešto što traži najhitnije i najkvalitetnije rješenje, u ekonomskom i ekološkom smislu. Uvjeren sam da će ideje ovog skupa pomoći boljem shvaćanju problematike i razvoju sustava gospodarenja otpadom u gradu. – rekao je u uvodnom govoru, predsjednik Uprave Ivo Čović.

 

Skup je simbolično vezan za 90. godišnjicu podružnice Čistoća, a ova impozantna brojka govori također o iskustvu Zagrebačkog holdinga u poslovima gospodarenja otpadom. Njemu su prisutstvovali djelatnici gradskih službi, Ministarstva zaštite okoliša i prirode,  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnici udruga gospodarstvenika i udruga za zaštitu okoliša koji su svojim pitanjima i komentarima također sudjelovali u raspravi.

Teme i predavači:

1. Komunalni otpad u RH u 2011. Godini
prof.dr.sc. Neven Voća, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša.
2. Upravljanje otpadom i direktive EU – Prijedlog ZG Holdinga za Grad Zagreb
dr.sc. Dinko Sinčić, koordinator projekta,
3. Sustav sakupljanja i obrade biootpada
Bojan Ribić, dipl.ing., rukovoditelj Službe za posebne projekte i međunarodnu suradnju,
4. Odvojeno sakupljanje iskoristivog otpada
mr.sc. Alen Hadžić, rukovoditelj Službe za zaštitu okoliša i razvoj, Zagrebački holding, podružnica Čistoća
5. Održivi razvoj i gospodarenje otpadom
Bernard Ivčić, predsjednik udruge Zelena akcija
6. Financiranja projekata gospodarenja otpadom putem EU fondova
Mirela Bartolec, dipl.oec. direktorica Službe za korporativni razvoj, Zagrebački holding, Direkcija